x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Medicamentul care previne accidentele vasculare

Medicamentul care previne accidentele vasculare

de Magda Marincovici    |    22 Iul 2012   •   17:54
Medicamentul care previne accidentele vasculare

O molecula noua capabila sa tina sub control tensiunea arteriala si nivelul colesterolului este in stadii avanste de finalizare de catre cercetatorii de la Universitatea din Londra.Fe fapt, tratamentul este o "polipilula' care grupeaza mai multe medicamente care sa reduca in mod considerabil riscurile unei crize cardiace sau a unui accident vascular cerebral.

Medicamentul, semnalat de BBC, este administrat zilnic persoanelor peste 50 de ani. Medicamentul cercetatorilor britanici este superior celui conceput de cercetatorii indieni. In 2011, un grup de universitari indieni au realizat o polipilula capabila sa reduca cu 60% riscurile cardiovasculare si cu 50% pe cele de accident vascular cerebral. Comparativ cu realizarea cercetatorilor indieni, cea a britanicilor este asociata cu mai putin efecte secundare, in special de hemoragii esofagiene. De asemenea, polipilula britanicilor nu contine aspirina, explica pentru Express, Nicholas Wald, unul dintre cercetatori.

Primele rezultate sunt datatoare de speranta. Dupa trei luni de tratament, s-a inregistrat o scadere apreciabila a tensiunii arteriale si mai ales a colesterolului rau, ceea ce i-a indemnat pe cercetatori sa faca si calcule. Astfel, medicii estimeaza ca, daca jumatate din populatia Marii Britanii are peste 50 de ani si daca aceasta urmeaza tratamentul zilnic, se va reusi prevenirea a aproximativ 94.000 de atacuri cardiace si accidente vasculare cerebrale, in fiecare an.

Pentru rigoare, trebuie precizat ca, deocamdata, tratamentul a fost testat pe un numar de 84 de persoane. Potrivit lui Nicholas Wald, medicamentul este in faza avansata de iesire pe piata. "Cred ca vom putea sa prescriem acest medicament in curand, deoarece el asociaza trei medicamente despre care stim totul foarte bine si care sunt administrate de peste 20 de ani', precizeaza Nicholas Wald.

Pana acum, doar asociatia British Heart Foundation a cerut cercetatorilor sa aprofundeze studiile si testele inainte ca medicii sa treaca la prescrierea medicamentului. In asteptarea autorizatiei de punere pe piata, medicii precizeaza ca nici un medicament nu poate lface mai mult ca un stil de viata sanatos, bazat pe alimentatie echilibrata si exercitii fizice zilnice, in preventia accidentelor vasculare.

×