x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Micutii hraniti la san traiesc mai mult

Micutii hraniti la san traiesc mai mult

30 Sep 2004   •   00:00

Alaptarea materna este unul dintre mijloacele cele mai eficiente de a preveni alergiile, bolile diareice si infectioase la copii. Studii recente arata ca mortalitatea infantila scade in cazul micutilor hraniti la san.

MAGDA MARINCOVICI

Un recent studiu realizat in Australia si aparut intr-o publicatie din Statele Unite demonstreaza ca nou-nascutului alaptat la san in primele sase luni de viata ii scade foarte mult riscul de a suferi de alergii. Concluziile studiului vin intr-un moment in care, potrivit avertismentelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in intreaga lume incidenta acestor afectiuni la copii este in crestere. Specialistii atrag atentia ca alaptarea la san determina reducerea riscurilor bolilor infectioase, diareice si scaderea sistemului imunitar la nou-nascuti.

ANALIZA. Doctorul Wendy Oddy, de la Universitatea de Vest din Perth, a analizat, impreuna cu colegii lui, relatia dintre alaptarea la san, astm si indicele masei corporale la nou-nascuti. Specialistul australian a tinut sub observatie aproximativ 2.200 de copii de la nastere si pana la implinirea varstei de 6 ani. Echipa doctorului Oddy a ajuns la rezultate datatoare de speranta: atunci cand nou-nascutul beneficiaza de lapte matern mai mult de sase luni, riscul alergiilor scade considerabil. Mai mult, ei sustin ca fiecare luna peste primele sase reduce acest risc.

BENEFICII. Este stiut ca laptele matern este alimentul cel mai complex, pana acum nereusindu-se performanta atingerii calitatilor lui pe cale industriala. El protejeaza copiii de o serie de boli datorita cresterii numarului anticorpilor.

Pornind de la acest avantaj, studiile au mai stabilit ca alaptarea la san reduce mortalitatea infantila provocata de boli infectioase. Pe baza acestor informatii, doctorii Aimin Chen si Walter Rogan, de la National Institute of Environmental Health Science in Research din Carolina de Nord, au comparat cazul a 1.204 copii morti in primul an de viata cu 7.740 de copii care au depasit acest prag. Cei doi doctori americani au observat ca majoritatea deceselor in primul an de viata sunt legate de tumori maligne si ca acesti copii nu au fost alaptati la san. Rezultatele cercetarilor celor doi medici arata ca un copil hranit la biberon are un risc de peste 30% de a deceda in primul an de viata, comparativ cu micutii alaptati la san. In concluzie - spun cei doi specialisti - alaptarea naturala este o solutie sigura de reducere a mortalitatii infantile.

SFATURI

Directorul medical al Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului din Bucuresti, doctorul Alin Stanescu, spune ca peste 90% dintre mame agreeaza acest obicei traditional de hranire a nou-nascutului.

Din pacate, in ultimii ani se manifesta o tendinta ingrijoratoare de a renunta din diverse motive la acest obicei dupa trei luni de alaptare, mamele ignorand beneficiile de care este privat copilul.

Astfel, procentul mamelor care alapteaza scade la 65% dupa primele trei luni. "Recomand cel putin sase luni de alaptare materna, dar cu cat mai mult cu atat mai bine pentru sanatatea copilului si chiar pentru mama", precizeaza doctorul Alin Stanescu.

MAMA

Femeia care alapteaza are nevoie de o alimentatie variata si echilibrata. Fiind intr-o stare fiziologica speciala, femeia are nevoie de o alimentatie bogata in vitamine si minerale. Necesarul caloric al mamei poate fi de aproximativ 3.000 de calorii zilnic. Pentru a nu altera si modifica gustul laptelui, mama va renunta partial la usturoi, ceapa, varza, condimente. De asemenea, va consulta medicul chiar si pentru o singura aspirina, deoarece medicamentele pot reduce lactatia. Mama va evita laxativele si le va inlocui cu un supliment de fructe, legume, cereale, alimente bogate in fibre care faciliteaza tranzitul intestinal. In perioada alaptarii, femeia va pune punct fumatului, cafelei si alcoolului.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă