Adesea auzi spunandu-se: "M-a enervat seful, trebuie sa iau un calmant!". Alteori, mai apare si sfatul unei vecine si obiceiul este mai pagubos, fiindca ea iti recomanda "un tranchilizant", pe care l-a folosit aiurea cand "o apucase dracii".
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei
S-a impamantenit, de asemeni, si prostul obicei de a arunca pe gat seara "cate un somnifer", ca sa nu te chinuiesti sa adormi. Altii te indeamna sa "numeri pana la 10" cand simti ca nervii iti dau in clocot.
Conferentiar doctor Radu Mihailescu, directorul Spitalului de Psihiatrie "Obregia", spune ca e bine sa rezolvam starile de nervozitate fara medicamente. Cand iti vine sa reactionezi imediat, sa reactionezi impulsiv, e bine sa-ti oferi un ragaz si, amanand reactia impulsiva, vei constata ca exista si alte solutii. Acordarea unui ragaz inainte de a-ti sari nervii din tatani inseamna si sfatul acela "sa numeri pana la 10". Ideea de a nu reactiona sub impulsul nervilor, imediat, este foarte buna si ea trebuie sa devina un obicei.
Sunt chiar si exercitii de linistire, de calmare, care trebuie sa inlocuiasca practica gresita de inghitire a medicamentelor care pot duce la dependenta. Desi aparitia medicamentelor psihotrope a insemnat o benefica revolutie in psihiatrie. Medicamentele psihotrope sunt de multe feluri. Cele anxiolitice inlatura starea de frica, starea de neliniste, in vreme ce medicamentele antidepresive cauta sa vindece starea depresiva. Alta categorie de medicamente este cea a antipsihoticelor, vizand ameliorarea sau chiar remiterea psihozelor, dupa cum exista si medicamente stabilizatoare de stari afective, stabilizatoare de dispozitie. In bolile psihice grave se folosesc medicamente din clasa antidementialelor. Tot din categoria medicamentelor psihotrope fac parte si stimulatoarele pentru procesele de cunoastere, de exemplu, medicamentele pentru sporirea memoriei. Toate aceste medicamente actioneaza asupra unor structuri cerebrale, structuri foarte mici, asupra unor receptori. Aceste medicamente se folosesc numai conform prescriptiei psihiatrului.Citește pe Antena3.ro