x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Nutritie - Pestele si ouale, arme contra racelilor

Nutritie - Pestele si ouale, arme contra racelilor

12 Ian 2005   •   00:00

Carnea de pui sau de vita, pestele, ouale si produsele lactate sunt surse importante de proteine, fiind de asemenea bogate in fier si numeroase alte minerale. De aceea toate aceste alimente ne ajuta sa luptam contra afectiunilor specifice sezonului rece.


STELUTA INDREI

DIETA. Spanacul cu ou este un fel de mancare deosebit de util in sezonul rece
MINA DE PROTEINE. Nutritionistii spun ca ouale sunt o veritabila mina de aur pentru organismul nostru, deoarece contin vitamine (D, E, K) si minerale de calitate (fier, fosfor). Ouale contin de asemenea iod, element indispensabil functionarii tiroidei. Ele mai aduc in economia organismului seleniu, un antioxidant care ne protejeaza de cancer. Si nu in ultimul rand, ouale pregatite in orice fel sunt sursa importanta de proteine, indispenabile organismului nostru, mai ales iarna, cand trebuie sa faca fata virusilor care provoaca viroze, gripa, infectii ale amigdalelor etc. Oul este un aliment complet daca ne gandim ca asigura si 30% din necesarul de vitamina A, cu rol esential pentru vedere. In plus, alte elemente carotenoide (care dau culoarea galbenusului de ou) contribuie la prevenirea cataractei ce apare la batranete.

ANTIFRIG. Numeroase studii confirma consumul de peste ca fiind un factor de prevenire a bolilor cardiovasculare. Dar pentru ca regula sa functioneze trebuie sa mancam peste gras din marile reci (somon, macrou, hering, ton…), de doua sau de trei ori pe saptamana, ceea ce inlocuieste cu succes carnea de porc sau de pui.

Grasimea acestor feluri de peste au un efect cu totul special: ea ne permite sa suportam mai bine frigul, mai ales in cazul copiilor si al femeilor sensibile. Populatiile din regiunile arctice sau din tarile unde predomina frigul suporta mai bine conditiile de viata datorita consumului crescut de peste gras. Acesta este bogat in acizi grasi numiti "omega-3", care favorizeaza circulatia sangelui, mentinand in stare buna vasele sangvine. Pentru a beneficia de toate calitatile nutritionale ale pestelui este necesar sa il preparati la cuptor cu ulei de masline, la microunde sau fiert sub forma de rasol.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă