x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei O nouă terapie contra gripei

O nouă terapie contra gripei

de Magda Marincovici    |    17 Iun 2009   •   00:00
O nouă terapie contra gripei
Sursa foto: /stockxpertcom

O echipă de specialişti de la două reputate institute de cer­ce­tări din Franţa a făcut publice studiile întreprinse pentru un nou tratament contra gripei. Comparativ cu celelalte terapii, noul tratament s-ar putea dovedi eficient contra tuturor suşelor virusului gripei.



Pe măsură ce creşte numărul cazurilor confirmate de gripă nouă, creşte şi neliniştea autorităţilor sanitare. Avem do­uă antivirale, care din fericire fac faţă virusului, dar lip­seş­te un virus care să prevină gripa. O echipă de specialişti francezi ar putea, în curând, să iasă cu un nou tratament contra tuturor vi­ru­surilor gripale. Când vine în contact cu sistemul nostru respirator, virusul gripei noi provoacă o cascadă de reacţii, eliberând un număr mare de proteine. Printre acestea, receptorul de membrană PAR2, prezent în mari cantităţi pe celulele traheei, are un rol decisiv. Participant activ la răspunsul imunitar, acest receptor ar putea furniza un răspuns la infecţia cu noul virus gripal. În acest sens, cercetătorii au infectat şoareci de laborator cu virusul H1N1 - letal în cazul cobailor, însă nepatogen pentru om. Cobailor li s-au mai administrat un stimulent al PAR2, o peptidă capabilă să activeze proteine. Organismul cobaiului a produs o cantitate însemnată dintr-o citokină, capabilă de a bloca procesul de replicare a virusului şi, astfel, de a limita infecţia. Beneficiul cel mai important: inflamarea pulmonară a fost re­du­să în mod considerabil. 

Într-un comunicat comun al Institutului Naţional al Sănătăţii şi Cercetării Medicale şi al Institutului Na­ţi­onal al Cercetării în Agronomie din Franţa, emis la 15 iunie, se precizează câteva dintre avantajele eventualului tratament antigripal. Această strategie prezintă avantajul, comparativ cu celelalte mijloace de luptă contra gripei (medicamente antivirale, vac­cinuri), că nu atacă virusul, ci celulele pe care le infectează. Astfel, tratamentul ar putea fi eficient contra tuturor suşelor virsului gripei şi ar putea face faţă modului de a lupta al virusului pentru a rezista la tratamente.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă