x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ochelarii de soare nu sunt un moft

Ochelarii de soare nu sunt un moft

14 Iun 2004   •   00:00

"In componenta ochilor exista celule fotoreceptoare specializate pentru perceperea luminii.

STELUTA INDREI

Intensitatea luminii este diferita in functie de mai multi factori: conditii meteo, momentul zilei, regiunea geografica s.a. Protectia celulelor fotoreceptoare se face pana la un anumit punct in mod natural, dar la lumina excesiva apare fotofobia, cand omul trebuie sa-si protejeze ochii prin diferite mijloace", ne atrage atentia dr. Daniela Selaru, medic primar oftalmolog la Spitalul Militar Central.

RISCURI. La persoanele care se expun excesiv la soare fara sa se protejeze, celulele fotoreceptoare obosesc mai repede, iar cu timpul ajung sa imbatraneasca inainte de vreme. Lumina devine un stres, cunoscut sub denumirea de fotostres. Mai grav este cand apar leziunile oculare cauzate de expunerea prelungita la razele ultraviolete. Copiii de la cele mai fragede varste trebuie protejati de excesul de lumina.

Medicul Daniela Selaru ne recomanda sa cumparam ochelari de soare numai de la centrele de optica medicala. Nu intotdeauna cei mai scumpi si de marca sunt cei mai buni. "Este inadmisibil ca parintii sa le cumpere copiilor tot felul de ochelari, care se vand la tarabe", avertizeaza dr. Daniela Selaru. Ochelarii de soare sunt necesari pentru cei care lucreaza in aer liber si pentru conducatorii auto.

ATENTIE

Prima conditie a lentilelor este sa asigure un anumit grad de absorbtie a razelor de lumina (15%, 25%, 35%), iar a doua conditie este ca acestea sa protejeze ochii in proportie de 99% contra radiatiilor ultraviolete (UV). De obicei, pe ochelari exista inscriptia "UV Protection". Nuanta lentilelor nu are nici o importanta in protejarea ochilor. Protectia este data de un filtru incorporat in lentile si nu de culoarea lor. Pentru persoanele care poarta ochelari de vedere sunt recomandate lentilele fotocromatice si antireflex, prescrise de medic. Lentilele fotocromatice sunt indicate si celor care lucreaza la calculator, chiar daca nu au nevoie de dioptrii.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă