x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ochi-n ceata

02 Feb 2005   •   00:00

Toata lumea vorbeste de cataracta, dar putini stiu ce inseamna. Orice tulburare a transparentei cristalinului se numeste cataracta.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Cristalinul trebuie sa fie perfect transparent. Stiinta n-a descoperit inca in cazul cataractei care este cauza. Cele mai dese sunt cataractele primitive, ele se instaleaza pe un ochi care n-a avut nici o alta boala. In cazul unui ochi normal, fara ochelari, cataracta incepe cu o incetosare a vederii.

Acest stadiu se corecteaza prin purtarea unor lentile cu minus. De fapt, cataracta debuteaza cu o miopie. Cand un om este deja miop si a purtat de exemplu minus 5 dioptrii, la 65 de ani constata ca ii trebuie ochelari mai tari, cu dioptrii de minus 8. La varsta aceasta nu se putea intampla sa-i scada miopia. De vina este cataracta cu miopia ei din stadiile incipiente, care s-a adaugat miopiei mai vechi si a sporit dioptriile cu minus. Daca omul era hipermetrop sau purta din pricina varstei ochelari cu plus, sa zicem ca ochelarii lui erau de plus 5, constata la un moment dat ca ii scad dioptriile cu plus si ii sunt necesare dioptrii de plus 2. Nu exista nici o explicatie a scaderii numarului de dioptrii cu plus decat instalarea unei cataracte, care debuteaza cu o miopie, asa ca se insumeaza algebric dioptriile vechi de plus 5 cu miopia de cataracta de minus 3 si el va purta ochelari de plus 2.

Exista uneori acea situatie cand bunica de 75 de ani ajunge sa bage ata in ac fara ochelari si toata familia se bucura. In realitate, nu este un prilej de multumire, fiindca e semn de cataracta, miopia cataractei s-a scazut din ochelarii cu plus si s-a ajuns la zero. Cataracta afecteaza ambii ochi chiar daca exista un decalaj in timp intre debutul cataractei la un ochi si aparitia la celalalt. Nu exista medicamente care sa repare cataracta, cel mult unele picaturi intarzie putin debutul cataractei. Singura solutie este operatia.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă cataracta