x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei OMS pune diagnosticul

OMS pune diagnosticul

de Magda Marincovici    |    04 Ian 2008   •   00:00
OMS pune diagnosticul
Sursa foto: Adisa/

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că in 2008 pandemia de gripă şi tuberculoza rezistentă la tratamente sunt principalele ameninţări asupra sănătăţii globale.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că in 2008 pandemia de gripă şi tuberculoza rezistentă la tratamente sunt principalele ameninţări asupra sănătăţii globale.

Potrivit OMS, pericolul pandemiei de gripă este străns legat de gripa sezonieră. In fiecare an, gripa sezonieră umană face inconjurul lumii, declanşănd focare de epidemie. Anual, intre 3 şi 5 milioane de persoane fac forme severe de gripă. De asemenea, anual sunt consemnate intre 250.000 şi 500.000 de decese din cauza gripei. Majoritatea deceselor provocate de gripă in ţările industrializate sunt inregistrate la persoanele de peste 65 de ani. Focarele de gripă sezonieră se extind dinspre est spre vest. Motiv pentru care virusurile izolate in Asia sunt cele mai studiate, tocmai pentru a stabili structura acestuia şi prepararea vaccinului gripal. Pericolul pandemiei de gripă a crescut o dată cu inregistrarea cazurilor de gripă aviară la om. Pănă la inceputul lunii iunie 2007, numărul total al cazurilor umane de gripă aviară raportate la OMS era de 310, dintre care 189 de decese. Potrivit OMS, sunt practic imposibile precizarea momentului cănd s-ar putea declanşa o pandemie şi amploarea acesteia.

TUBERCULOZA. Din ianuarie 2005 şi pănă in martie 2006 au fost identificate 221 de cazuri de tuberculoză multirezistentă (TB-MR) intr-un spital din districtul Tugela Ferry, dintr-o provincie din Africa de Sud. La aproximativ un sfert dintre aceşti pacienţi a fost descoperită o nouă formă de tuberculoză ultrarezistentă (TB-UR), care prezintă o rată foarte mare de mortalitate. OMS atrage atenţia că extinderea infecţiei cu HIV favorizează propagarea tuturor formelor de tuberculoză. La 1 mai 2007, TB-UR era confirmată in 37 de ţări. OMS subliniază că administrarea incorectă a medicamentelor de generaţia a doua in tratamentul TB-MR poate duce in orice moment la declanşarea TB-UR.

Pentru 2008, OMS a anunţat că militează pentru asigurarea securităţii sanitare a individului, un rol esenţial avăndu-l serviciile medicale primare, dar şi acţiunile umanitare.

magda.marincovici@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă gripă grip