x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Oncologie - Un citostatic performant, la un pret accesibil

Oncologie - Un citostatic performant, la un pret accesibil

18 Feb 2005   •   00:00

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Vlad Iliescu, recunoaste ca in tara noastra nu exista inca un registru national al bolnavilor de cancer. Dar in acest an va fi realizata, prin Programul PHARE, la nivel national o retea informatica pentru evidenta cazurilor noi si a celor deja existente.

PROGRAM. De asemenea, prin acelasi program, care va deveni operational in 2005, se va mai realiza depistarea precoce a cancerului de san si col, dupa ce vor fi pregatite si laboratoarele de anatomie patologica speciale pentru investigarea probelor.

"Trebuie sa intelegem ca fondurile PHARE au numai aceasta destinatie si nu pot fi folosite in alte scopuri, cum ar fi dotarea cabinetelor cu aparatura performanta sau alte echipamente decat cele prevazute in contract. In caz contrar, ajutoarele vor fi sistate", a mai spus secretarul de stat. Programul de oncologie beneficiaza in acest an de 2.100 de miliarde de lei, cu aproape 10% mai mult comparativ cu anul trecut.

PARTENERIAT. Aceste precizari au fost facute cu prilejul incheierii parteneriatului dintre companiile farmaceutice Lilly si Sindan pentru producerea citostaticului Gemzar. Medicamentul comercializat sub denumirea Gemcitabina Sindan (n.r. - gemcitabinum este substanta activa pentru Gemzar) va fi produs in Romania si va oferi, potrivit producatorilor, aceleasi beneficii terapeutice ca si produsul original, dar la un pret mai accesibil. Este o premiera ca unui medicament sub patent sa i se acorde licenta de productie. Gemzar este tratamentul standard pentru cancerul bronhopulmonar, pancreatic si al vezicii urinare si este prescris in cancerele mamare si ovariene recidivate.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă