x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pastele pentru albire ataca dintii

Pastele pentru albire ataca dintii

10 Mar 2005   •   00:00

Toti ne dorim sa avem dintii albi. Femeile, barbatii, tinerii si cei mai putini tineri sunt interesati sa aiba un zambet stralucitor.

STELUTA INDREI

SFAT. Nu utilizati intotdeauna aceeasi pasta de dinti
Cum albirea dintilor in cabinetele stomatologice nu este la indemana oricui, unii considera ca pastele de dinti pentru albire sunt solutia ideala. Dar specialistii de la Institutul francez pentru protectia consumatorului ne avertizeaza sa fim mai atenti cu aceste paste de dinti. Ei au efectuat o ancheta conform careia aceste produse pentru albirea dintilor sunt prea abrazive. Din aceasta cauza, smaltul dintilor este afectat, iar acestia se cariaza mult mai rapid.

TESTE. Specialistii francezi au testat puterea abraziva a 10 paste pentru albire asupra dentinei si a smaltului dintilor. Toate produsele testate au in compozitie bicarbonat de sodiu, un element care le face sa fie abrazive. Ei au ajuns la concluzia ca pastele de dinti cu un continut bogat in bicarbonat de sodiu sunt periculoase, pentru ca afecteaza stratul superficial al smaltului dintilor. Astfel, acestia se pateaza mai usor, sunt mai sensibili la cald si la rece. Alte efecte secundare care pot aparea sunt sangerarea gingiilor, iritatiile la nivelul mucoasei bucale, uscarea gurii, salivarea excesiva.

In urma acestor rezultate, specialistii francezi atrag atentia ca trebuie redusa cantitatea substantelor abrazive din pastele de dinti, iar in asteptarea acestei modificari trebuie limitata utilizarea acestor produse. Oricum, ele sunt recomandate numai persoanelor cu o dantura sanatoasa.

Pastele pentru albirea dintilor sunt autorizate ca produse cosmetice, pe cand celelalte sunt destinate combaterii cariilor, tartrului, parodontozei, gingivitei si a altor afectiuni. Acestea sunt considerate medicamente autorizate, care actioneaza in scopul prevenirii afectiunilor dentare. Pentru autorizarea pastelor de dinti, producatorii trebuie sa demonstreze eficienta lor, dar acest lucru nu este necesar si in cazul pastelor de dinti pentru albire.

CAUZE. Dintii se pot ingalbeni din cauze genetice, dar exista si factori externi care determina colorarea acestora, precum consumul de cafea, ceaiul negru, vinul rosu si tabagismul. Ingalbenirea apare si dupa administrarea unor medicamente, in special antibiotice de tipul tetraciclinei. De asemenea, excesul de fluor duce la modificarea culorii dintilor.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă dinţi dintilor