x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pericol - Iarna ii afecteaza pe cardiaci

Pericol - Iarna ii afecteaza pe cardiaci

28 Noi 2004   •   00:00

Temperaturile scazute si presiunea atmosferica pot face victime printre varstnici si cardiaci. O data cu sosirea iernii, frigul a inceput sa dea de furca personalului medico-sanitar de la Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti (SAMB).

STELUTA INDREI

"Avem senzatia ca starea de sanatate a populatiei se agraveaza pe zi ce trece, pe de-o parte, din cauza saraciei cu care se confrunta mai ales varstnicii, majoritatea fiind cardiaci, iar, pe de alta parte, fiindca multi pacienti evita contactul cu medicul de familie sau cu medicul specialist. In 24 de ore inregistram in medie 1.000 de cazuri, dintre care aproximativ 600 ziua si 400 noaptea", ne-a declarat medicul Cristian Achimescu, de la SAMB. Tot mai multi pacienti suferinzi de inima sunt transportati, pentru a primi primele ingrijiri medicale, la camerele de garda ale spitalelor de urgenta.

PROTECTIE. Pentru a se feri de efectele nefaste ale frigului, "pacientii cu afectiuni cardiovasculare trebuie sa evite iesirea din casa dimineata si seara tarziu, cand temperaturile sunt foarte scazute, din cauza carora persoanele respective pot suferi un spasm coronarian, adica un preinfarct, sau infarct.

Daca sunt nevoiti sa iasa din casa, in primul rand, pacientii trebuie sa nu se expuna brusc la temperatura scazuta.

Este indicata o trecere intermediara la frig, pacientii pot sta in scara blocului pentru a se obisnui treptat cu mediul exterior.

De asemenea, este nevoie sa se protejeze cu un fular in jurul gatului, care sa acopere atat cavitatea bucala, cat si nasul, ca sa nu inhaleze aer rece", recomanda medicul Cristian Achimescu. Bolnavii de inima trebuie sa aiba in permanenta nitroglicerina in buzunar, iar daca se intampla sa simta ca ceva nu este in regula, este bine sa se aseze pe trotuar sau pe o banca si sa-si administreze o tableta de nitroglicerina sub limba, dar numai o singura tableta. Daca problema se accentueaza, trebuie sa faca apel la salvare.

Potrivit medicului Cristian Achimescu, suferinzii cardiaci trebuie sa-si administreze corect tratamentul si sa respecte indicatiile igienico-dietetice recomandate de medic.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă