x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pesimistii deschid usa bolilor

Pesimistii deschid usa bolilor

06 Iul 2004   •   00:00

In totala contradictie cu omul cu moral zdravan, exista unii pesimisti care vad totul in negru si care la un moment dat chiar isi inoculeaza ideea ca ar fi bolnavi.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Unele aspecte din domeniul psihicului si ale starii de sanatate sunt analizate de profesor doctor Ioan Iamandescu, seful catedrei de psihologie medicala. Astfel s-a observat ca un bolnav de cancer care nu stie de maladia lui canceroasa traieste cu 6 luni mai mult decat suferindul de cancer, care este apasat de ideea blestemului canceros. Studiile au aratat, dupa spusele profesorului Iamandescu, cum ca o stare de depresie inaintea infarctului creste de 5 ori mortalitatea de dupa criza cardiaca. Optimistii care stiu ce vor si se iau la tranta cu viata, care sunt tenace si au umor dispun si de o imunitate mai buna, au mai multe celule killer de raspunere a formatiunilor maligne si a microbilor, dupa cum organismul indivizilor ce vad totul in roz produce mai mult secretie de interferon gama, asa ca oastea de aparare imunitara este mai combativa, mai eficienta.

Studiile au mai relevat un aspect: cei cu teren genetic de fragilitate in fata unor boli, daca au o gandire pozitiva, amana instalarea bolilor. Prapastiosii insa deschid usa bolilor. S-a observat ca intr-un cuplu cu ani lungi de casatorie, cand moare unul dintre soti, cel ramas este mai predispus la cancer din pricina caderii sufletesti. Un specialist a observat ca muzica lui Mozart grabeste vindecarea ulcerului. E bine ca omul chiar sa manance cu muzica, melodiile preferate fortifica organismul, asa ca, daca unui om ii plac manelele, sa le asculte cat mai mult. In lupta cu batranetea si cu declinul organismului dupa pensionare, varstnicul trebuie sa se conecteze la o alta activitate, la preocupari intelectuale, eventual sa invete o limba straina la batranete.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă