x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pietrele la rinichi se sperie de baia fierbinte

Pietrele la rinichi se sperie de baia fierbinte

de Florin Condurateanu    |    04 Feb 2011   •   12:29
Pietrele la rinichi se sperie de baia fierbinte
Sursa foto: /Thinkstock

Piatra la rinichi este campioană a durerii. Firesc să umble tot felul de poveşti despre această suferinţă. Între soluţiile auzite în holul blocului se regăsesc şi sfaturi uneori hazlii. Zic niscaiva vecine că poţi scăpa de piatra înţepenită pe traseele rinichiului tratând-o cu şocuri, tocmai de aceea când te fulgeră durerea în şale e bine să muţi mobila din casă. Dacă te opinteşti să împingi un dulap, se mişcă piatra şi scapi de ea, fiindcă se urneşte pe canalul de scurgere a urinei. Povesti­rile nostime continuă: cineva a istorisit că un cumătru se văita de durerea groaznică pricinuită de o piatră la rinichi, l-a rugat să-l ducă la spital şi omul binevoitor l-a suit pe suferind pe motocicleta lui şi a demarat spre spital.

Din zdruncinăturile păţite pe şaua motocicletei cam vechi, deodată, piatra s-a deblocat şi a căzut de pe uretra strâmtă, iar bolnavul a simţit o bruscă dispariţie a durerii. Alţii dau ur­mă­toarele poveţe: când te izbeşte o durere precum tăietura de lama cuţitului, e util să faci o baie fierbinte, înlesnind astfel eliminarea calculului. În această ultimă istorisire există un sâmbure de adevăr, deoarece aplicarea căldurii dilată canalele şi piatra pleacă mai lesne. După cum căldura rela­xează în plus ţesuturile, ajutând la scăparea de criza de calculi la rinichi. Aduce lămuriri conferenţiar universitar doctor Mircea Penescu, managerul general al Spitalului clinic de nefrologie „Carol Davila”. Unii oameni aflaţi în dureri groaznice de calculi renali au şansa să elimine aceste pietre fără intervenţii de spargere a lor.

Căldura aplicată local cu prişniţe, sticle cu apă caldă, perne electrice, dar cel mai bine cu băi calde ajută la eliminarea pietrei şi calmarea durerilor. Se încearcă eliminrea pietrelor şi cu unele medicamente. Se introduc în perfuzii antispastice, care combat spasmul ureterului şi, prin lipsa contracţiei, se dilată canalele îngustate. Din categoria acestor antispastice fac parte scobutilul, papaverina, atropina. Tratamentul colicii renale cu medicamente mai include antiinfla­ma­toare, medicamente de dezinflama­re. Se pun în perfuzii şi antialgice de ti­pul algocalmin, piafen, scobutil, îm­po­triva durerilor. Pietrele cât un sâmbure de măslină se elimină cu medicamente dacă nu sunt defecte anatomice care îngustează traseele rinichilor. Aproximativ 60%-70% din pietrele la rinichi se elimină spontan.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei