x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pizza, canabis, carbogazoase

Pizza, canabis, carbogazoase

30 Iul 2004   •   00:00

Adolescentii intre 12 si 17 ani nu au un stil de viata echilibrat, avertizeaza un raport asupra acestei categorii de persoane elaborat de Directia de Cercetari, Studii, Evaluare si Statistici din Franta.

MAGDA MARINCOVICI

Daca cifrele nu pot fi comparate in absenta unor statistici complete, totusi mare parte din "viciile" adolescentilor francezi se regasesc si la cei din tara noastra.

ALIMENTATIE. Numai 2,8% dintre tinerii intre 12 si 17 ani mananca zilnic 5 fructe si legume, cantitate recomandata de OMS. Mai ascultatoare la acest capitol sunt fetele, comparativ cu baietii. Adolescentii, baieti si fete, sunt mari amatori de pizza, hamburger, peste care la loc de cinste troneaza racoritoarele carbogazoase. Totusi, fata de restul populatiei, printre tinerii cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani sunt putin obezi, deoarece ei fac mai multa miscare.

RISCURI. Intre 14 si 17 ani, tinerii sunt tentati de consumul de alcool. Aproximativ 3% dintre tinerii de 14 ani consuma in mod sistematic alcool, pentru ca la 17 ani procentul sa fie de 11%. In ceea ce priveste fumatul, se ajunge pana la 30%, iar de canabis sunt atrasi pana la 10%. Baietii sunt atrasi de alcool si cannabis, iar fetele, mai mult de medicamente si tigari. In ceea ce priveste tabagismul la tineri, fenomenul inregistreaza un usor regres, in schimb ia avans consumul de cannabis, in timp ce cel de alcool stationeaza.

TENTATIVE DE SUICID. Autorii raportului considera tentativa de suicid tipica pentru comportamentul fetelor. 87,2% dintre fetele intre 14 si 17 ani si 95,1% dintre baieti resping aceste gesturi. Dar peste 3,5% dintre fete si 1,4% dintre baieti au avut mai multe tentative de a-si pune capat zilelor, la varste cuprinse intre 14 si 17 ani.

MATERNITATE. 4.845 de adolescente au devenit mame, ceea ce reprezinta o crestere. De asemenea, a crescut numarul cererilor voluntare de intrerupere de sarcina.

MORTALITATE. Raportul arata ca mortalitatea este mai mare la baieti (43 la 100.000), comparativ cu cea din randul fetelor (21 la 100.000). Principala cauza de deces la tinerii intre 10 si 19 ani sunt accidentele rutiere (991 de decese). In accidente rutiere cad victime mai mult baietii decat fetele. Printre cauzele de deces care trebuie mentionate se afla depistarea de tumori si suicidul.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă