x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Planul la hematii

Planul la hematii

18 Feb 2005   •   00:00

Inainte de schimbarea de macaz din decembrie ’89, activistii de partid erau fiorosi in toate domeniile, tremurau de teama lor oamenii chiar si in privinta donarii de sange.


Pulsul medicinei - FLORIN CONDURATEANU

Venea activistul cu ifosele lui de Sfarma-Piatra si ordona sa se incoloneze muncitorii din schimbul unu, sa mearga la donarea de sange ca, daca nu, vai si amar. Asa se indeplinea si planul la sange, fiindca exista un plan si la globulele rosii donate de omul de tip nou. Planul la hematii daruite se realiza precum planul la suruburi pe cap de locuitor, precum planul la tonele de stiuleti pe hectar.

Acum, patronii de firme particulare insa nu mai pot fi siliti sa-si trimita angajatii la donare de sange. Aimee Bugner, psiholog la Institutul National de Hematologie Trasnfuzionala si presedinta a Asociatiei donatorilor benevoli de sange, spune ca exista si azi un regim de recompense, donatorului i se dau doua zile libere platite, i se dau bonuri valorice de 300.000 de lei pentru o masa sau pentru procurarea de alimente si i se plateste jumatate din costul unui abonament RATB pentru 70 de zile. In plus, donatorii afla cum se prezinta analizele lor, la donare li se fac analize de sange pentru depistarea virusurilor hepatice B si C, a sifilisului, a HIV-ului, a eventualei saracii in hemoglobina, a starii ficatului. Sangele pentru transfuzii este complet securizat, cei gasiti la analize cu virusuri C si B, cu HIV, cu sifilis, cu gonoree nu sunt acceptati ca donatori, sangele prelevat de la ei, dupa analizele necorespunzatoare, se incinereaza. Doritorii sa doneze sange sa nu se teama ca vor fi supusi unor chinuri pentru gasirea venei, asistentele care sunt angajate la Institutul de Hematologie sunt mari experte in prelevarea fara dificultate a sangelui, pe zi executa circa 50 de luari de sange. Nici o infectare a donatorului nu poate avea loc, prelevarea sangelui se face cu truse de unica folosinta.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă sănge