x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Preveniţi infecţiile cu pneumococ!

Preveniţi infecţiile cu pneumococ!

de Magda Marincovici    |    27 Sep 2012   •   16:27
Preveniţi infecţiile cu pneumococ!

Pentru copiii intre 0 si 5 ani, vaccinul pneumococic reprezinta o urgenta, in conditiile in care 52% dintre acesti copii sufera de anemie, distrofie, carente nutritionale, rahitism, avand un sistem imunitar precar, avertizeaza dr Doina Plesca, vicepresedintele Societatii de Pneumologie Pediatrica. Un studiu derulat la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" intre 2002 si 20011, privitor la impactul infectiilor pneumococice la copiii intre 0 si 5 ani din tara noastra, coordonat de prof. dr Adrian Streinu Cercel, dr Adriana Pana si dr Liliana Preotescu, arata ca numarul cel mai mare de zile de spitalizare sunt alocate pneumoniilor bacteriene, pneumoniilor si bronhopneumoniilor nespecificate (160.000/an), urmate de otitele medii acute (13.000/an) si meningitele bacteriene (1.000/an), toate infectii pneumococice. Dintre acestea, meningita pneumococica este cea mai severa, fiind asociata cu o mortalitate ingrijoratoare. Mortalitatea specifica prin meningite, pneumonii si bronhopneumonii bacteriene la grupa de varsta 0-5 ani reprezinta o problema importanta de sanatate publica in tara noastra, in conditiile in care un sfert dintre decesele la aceasta grupa de varsta sunt produse de aceste afectiuni. Studiu atrage atentia ca "una dintre cauzele mortalitatii ridicate o reprezinta faptul ca, in ultimii ani, pneumococul a dezvoltat o rezistenta crescuta fata de antibioticele utilizate in tratamentul bolilor.

Solutia? Vaccinul pneumococic. In acest sens, mai multe organizatii nonguvernamentale si asociatii profesionale de medici au lansat o campanie prin care cer autoritatilor sa introduca in programul national de imunizare a copiilor si vaccinul pneumococic. La ora actuala, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, bolile pneumococice reprezinta principala cauza de mortalitate numarul unu in lume din categoria bolilor care pot fi prevenite.

Medicul Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Romane de Medicina Familiei, atrage atentia ca "boala pneumococica da cele mai multe boli respiratorii si multe alte boli grave, cum ar fi pneumonii cu pneumococ, otite acute, dar si meningite sau septicemii. Este nevoie sa prevenim aceasta boala, care poate fi evitata cu ajutorul vaccinului, dar Romania a ramas una dintre putinele tari europene care nu foloseste vaccinul pneumococic decat sporadic".

In acest moment, parintii care vor sa-si protejeze copilul de bolile pneumococice prin acest vaccin trebuie sa-l procure din farmacii. Daca este administrat in primele sase luni de viata este suficienta o singura doza, care costa aproximativ trei milioane de lei. Daca nu este administrat in primele sase luni de viata, vaccinul presupune administrarea a trei doze: doua in primul an, cu un rapel in al doilea an de viata. Cele trei doze costa aproximativ noua milioane de lei.

×