Formarea de pietre apare ca urmare a unei concentrări a sărurilor în urină. Concentrarea de săruri are şi o cauză în perturbarea metabolismului. Şi unele moşteniri genetice îi aduc pe unii oameni în situaţia să se satureze prea mult urina lor cu săruri.
Formarea de pietre apare ca urmare a unei concentrări a sărurilor în urină. Concentrarea de săruri are şi o cauză în perturbarea metabolismului. Şi unele moşteniri genetice îi aduc pe unii oameni în situaţia să se satureze prea mult urina lor cu săruri.
Eliminarea sărurilor trebuie să se facă prin urinare, altfel acestea se precipită, formând pietre. Hipersaturarea urinei în săruri este favorizată şi de băltirea pipiului în vezica urinară. Urina este o soluţie suprasaturată în săruri de calciu, de uraţi şi de fosfaţi.
Piatra la rinichi este o boală foarte veche şi s-au descoperit pietre la rinichi chiar în corpul unor mumii de cinci mii de ani. Statisticile arată că 3-9% din populaţie suferă de litiază renală. Popoarele meridionale fac mai des piatră la rinichi fiindcă prin transpiraţie li se concentrează prea tare urina. Nordicii din zonele reci fac mai rar piatră la rinichi, deoarece transpiră mai puţin.
Prof. dr Radu Penescu, directorul general al Spitalului de Nefrologie Carol Davila, spune că aproximativ în 70% dintre cazuri pietrele la rinichi sunt din oxalaţi. Un om care a avut hepatită se întâlneşte cu situaţia că oxalaţii lui nu mai sunt deviaţi spre sinteze în ficat şi astfel aceşti oxalaţi ajung în urină, producând pietre de oxalaţi.
Cei care mănâncă multă carne elimină mult acid uric, dar cu cât carnea este mai tânără, de miel, de viţel, de pui, de vânat, conţinutul în acid uric în organism este mai mare şi se formează uraţi. Şi excesul de icre, de crustacee duce la formarea de uraţi.
Când sunt prea multe săruri de uraţi există risc de gută, dar şi pericol de pietre la rinichi pe bază de uraţi. Iată unele alimente bogate în oxalaţi: spanacul, loboda, ţelina, cacaua, ciocolata, ceaiul negru, băuturile de cola, citricele, ficatul, rinichiul, inima la grătar, care pot favoriza litiazele renale.
Citește pe Antena3.ro