x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Raguseala, o capcana derutanta

Raguseala, o capcana derutanta

05 Ian 2005   •   00:00

Din lumea ORL-ului face parte raguseala, care este o capcana derutanta. Raguseala este de fapt o stare parsiva, ea poate ascunde necazuri mari. Daca raguseala persista mai mult de trei saptamani trebuie urgent facut un control la o clinica ORL.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

O raguseala trenanta poate fi simptomul unui cancer de laringe. Controlul urgent la ORL-ist este cu atat mai necesar cu cat cancerul de laringe nu doare, se manifesta doar prin aceasta inexplicabil de lunga raguseala.

Solutia este operatia. Cu cat operatia este facuta in faza incipienta cu atat mai incurajatoare sunt rezultatele. Interventia chirurgicala extirpa zona de laringe afectata. Omul va trai cu o canula introdusa in gat daca boala canceroasa a atins o faza avansata, dar suferindul poate urma o scoala de vorbire.

Foniatrul este un specialist care ii educa asa zisa voce din stomac. Bolnavul operat de cancer laringian va vorbi din stomac precum ventrilocii. De altfel, chirurgul ORL-ist va avea grija in timpul extirparii laringelui sa lase niste cute care sa asigure o voce, acea voce din stomac educata la foniatrie sa fie inteligibila. Au aparut si unele aparate care lipite pe zona gatului inlesnesc o vorbire pentru bolnavul operat de cancer al laringelui, aparatele de acest tip se numesc laringofoane. Cu toate aceste consecinte, interventia chirurgicala este singura in masura sa asigure supravietuirea celui care s-a imbolnavit de un cancer al laringelui.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă