x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Razboiul contra stresului

Razboiul contra stresului

30 Ian 2005   •   00:00

Fetele sunt mai putin stresate ca baietii. Dar la maturitate, intre 45 si 50 de ani, cand se instaleaza menopauza, femeile devin mult mai sensibile comparativ cu barbatii.

INEGALITATE. Femeile adulte, comparativ cu barbatii maturi, sunt mult mai stresate
Echipa de specialisti germani coordonata de Olivier Wolf au fost curiosi sa stie care este mecanismul acestui razboi al sexelor contra stresului. Ei au ajuns la concluzia ca varsta, sexul si secretiile hormonale pot influenta manifestarile legate de stres.

EXPERIMENT. In acest scop, specialistul Olivier Wolf a analizat reactiile a 58 de studenti intre 20 si 30 de ani, perfect sanatosi. Initial, 22 de studenti au fost nevoiti sa retina o lista de cuvinte, dupa care acestia au fost supusi unei experiente stresante. La final, cei 22 de studenti au trebuit sa spuna atat cat au mai retinut din lista de cuvinte. Restul de 36 de studenti s-au confruntat tot cu o lista de cuvinte pe care au trebuit sa o memoreze, in schimb, ei nu au mai trecut prin nici un stres. Rezultatele cercetatorilor germani au indicat ca baietii care produc o cantitate mai mare de cortizol in conditii de stres au memorie scurta. Nici unul dintre aceste fenomene nu sunt depistate la fete. Cortizolul este un hormon secretat de glanda corticosuprarenala, care are un rol important in fenomenele legate de stres.

MODIFICARI. Aceste rezultate au starnit si mai mult curiozitatea in randul altor cercetatori, tot din Germania. Potrivit acestora, estrogenii ar fi cei care moduleaza raspunsul la stres. Or, la menopauza, secretia de estrogeni scade, ceea ce ar explica de ce femeile adulte au reactii specifice stresului mult mai accentuate. Modificari de reactii la stres s-au depistat, de asemenea, la femeile care iau pilule, care contin estrogeni sintetici. Ginecologii americani au depistat reactivitate majora la stres se inregistreaza si la femeile la care s-a instalat menopauza. (Magda Marincovici)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă stres