x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Recomandare - Peştele şi Alzheimer

Recomandare - Peştele şi Alzheimer

de Magda Marincovici    |    01 Dec 2007   •   00:00

Pănă acum se ştia că persoanele care mănăncă de trei ori pe săptămănă peşte bogat in omega-3 - Â ton, macrou, somon, hering - sunt la adăpost de bolile de inimă.


Pănă acum se ştia că persoanele care mănăncă de trei ori pe săptămănă peşte bogat in omega-3 - Â ton, macrou, somon, hering - sunt la adăpost de bolile de inimă. Recent, o echipă de medici din Franţa a descoperit că aceleaşi persoane sunt protejate şi de tulburările degenerative. Echipa profesorului Pascale Barberger-Gateau din cadrul INSERM a monitorizat regimul alimentar a 8.085 persoane peste 65 de ani. La inceputul studiului nici o persoană nu suferea de tulburări degenerative. Insă după patru ani, 183 sufereau de maladia Alzheimer şi 98 prezentau o altă formă de demenţă.

La ora actuală, maladia Alzheimer este o boală subdiagnosticată. Asta inseamnă că nu se ştie numărul precis al persoanelor cu această boală. Se ştie că boala Alzheimer este nevindecabilă, progresivă, mai frecventă la persoanele peste vărsta de 65 de ani şi mai mult la femei decăt la bărbaţi. Potrivit specialiştilor francezi, in condiţiile creşterii speranţei de viaţă, in următorii 20 de ani este posibilă o dublare a numărului persoanelor cu această boală.  La consumatorii de uleiuri bogate in omega-3, riscul tulburărilor degenerative s-a dovedit a fi mai mic cu aproximativ 60%, comparativ cu consumatorii care mănăncă foarte rar peşte. Iar in cazul persoanelor care mănăncă zilnic fructe şi legume riscul acestor afecţiuni se diminuează cu 30%. De reţinut că peştele gras pierde mult dintre calităţile nutritive dacă este congelat sau afumat. In schimb, aceste calităţi se păstrează dacă peştele este conservat prin sterilizare la cald. (Magda Marincovici)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă