x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Recomandari - Feriti medicamentele de caldura si umiditate

Recomandari - Feriti medicamentele de caldura si umiditate

25 Ian 2005   •   00:00

Medicamentele sunt produse extrem de sensibile la factorii de mediu. De aceea, ele trebuie pastrate corect pentru a evita alterarea lor inainte de termen. Caldura, umiditatea, mirosurile tari... sunt doar cativa factori care pot degrada rapid medicamentele.

NEGLIJENTA. Fiecare medicament este insotit de un prospect in care veti gasi conditiile de pastrare
GHID. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, medicamentele trebuie stocate in conditii foarte precise: locuri uscate, bine aerisite, la temperaturi intre 15 si 25 de grade Celsius (temperaturile pot merge pana la 30 de grade Celsius in functie de medicament si zona geografica). Este contraindicata tinerea unui medicameant intr-un spatiu cu mirosuri intepatoare, la lumina puternica. Exista si exceptii de la aceste reguli si ele vor fi gasite pe prospectul care intotdeauna insoteste medicamentul. De asemenea, medicamentul va fi protejat intotdeauna de soare. Temperatura ridicata este considerata dusmanul numarul unu al oricarui produs farmaceutic. De altfel, inamic numarul unu este si umiditatea. Medicamentele nu vor fi depozitate in baie, unde temperatura si umiditatea sunt excesive. De asemenea, ele nu vor fi scoase din ambalajele in care le-am cumparat din farmacii, deoarece acestea sunt concepute tocmai pentru a fi protejate de factorii de mediu: lumina, temperatura, umiditate.

OTRAVA. Nerespectarea acestor recomandari esentiale poate duce la compromiterea tratamentului si mai grav poate transforma medicamentul intr-o otrava. Toxicitatea, contaminarea cu micro-organisme va pot pune sanatatea in pericol. De exemplu, obisnuitul paracetamol se degradeaza foarte rapid sub influenta factorilor de mediu in derivati toxici. De asemenea, in majoritatea cremelor sau in siropul de tuse se pot dezvolta microbi, virusuri sau ciuperci microscopice. (Magda Marincovici)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă