Tratamentul nutritional este esential in guta si are urmatoarele obiective: cresterea diurezei si alcalinizarea urinei, reducerea greutatii corporale, scaderea aportului de purine, eliminarea alimentelor ce declanseaza atacul de guta si scad eliminarea acidului uric.
Dr. STANCIU C. -
Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "N. Paulescu"
CONSUM DE LICHIDE. Se urmareste cresterea volumului si a pH-ului urinar prin cresterea aportului lichidian pentru a asigura o diureza de peste 2,5 l pe zi. Cantitatea de lichide ingerate (2,5 l) trebuie repartizata in 6-8 prize pe zi: 5-6 in cursul zilei si una seara, la culcare. Cresterea volumului urinar se obtine prin consumarea de ceaiuri diuretice, apa potabila sau ape oligominerale si alcaline, ultimele avand proprietatea de a ridica pH-ul urinar si de a reduce cristalizarea acidului uric.
DIETA. La persoanele supraponderale se recomanda limitarea ratiei calorice. Scaderea in greutate se va face progresiv. Aportul caloric la cei cu exces ponderal se limiteaza la 1.500-1.600 Kcal pe zi. Dieta este hiperglucidica, hipoproteica si hipolipidica, fiind lacto-fructo-vegetariana. Regimul alimentar este alcatuit din urmatoarele produse: lapte dulce sau batut, iaurt, branzeturi nesarate si slabe; carne de vaca, gaina si peste in cantitate redusa (de trei ori pe saptamana); oua in cantitate redusa (1-3 oua pe saptamana si numai in preparate); grasimi reduse pana la 60 g pe zi; paine alba veche de o zi; fainoase; mamaliga; legume verzi sub forma de supa, crema de legume; cartofi; sucuri de legume, fructe; dulciuri. Cantitatea de sare admisa zilnic este de 1-2 g pe zi. Se permite aportul de cafea si ceai, intrucat desi au un continut crescut de metilpurine, acestea nu se transforma in acid uric.
ALIMENTE INTERZISE. Se interzic viscerele (rinichi, creier, ficat, momite etc.), pestele gras, carnea de animal tanar (vitel, miel), supa de carne, cacao, ciocolata. Se evita consumul de mezeluri bogate in gelatine. Se elimina alimentele care precipita atacul de guta: carnati, pateuri de carne, crustacee, moluste etc. Se elimina alimentele bogate in acid oxalic, deoarece acesta agraveaza efectele hiperuricemiei: macese, spanac, smochine uscate, concentrate de tomate, sfecla rosie, castravetii, telina, fasolea alba s.a. Din acelasi motiv nu se vor consuma nici dulciuri concentrate. Se interzice consumul de alcool, acesta ingreunand excretia renala de acid uric. Se interzic condimentele picante.Citește pe Antena3.ro