x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Riscuri - Un stres numit chelie

Riscuri - Un stres numit chelie

de Steluta Indrei    |    06 Apr 2006   •   00:00
Riscuri - Un stres numit chelie

Caderea parului este cosmarul multor barbati. Desi sunt stresati si deprimati din aceasta cauza, ei nu fac mai nimic impotriva cheliei. Fie pentru ca nu stiu cui sa se adreseze, fie din neglijenta.

Majoritatea barbatilor sunt complexati din cauza pierderii parului. Uneori calvitia debuteaza chiar de la 20 de ani, cand intra in actiune secretia de testosteron. Ca impact, chelia are implicatii atat asupra fizicului (modifica infatisarea, imbatraneste), cat si asupra psihicului (scade increderea in sine, predispune la deprimare). Acestui stres i se adauga faptul ca unii barbati nu stiu ca dermatologul ii poate ajuta in problema caderii parului.

CAUZE. La prima consultatie, dermatologul incearca sa afle cauza probabila a caderii parului, care poate fi: o infectie virala, un soc emotional, stresul si oboseala prelungita, un tratament medicamentos. Dar si factorii genetici contribuie la aparitia calvitiei. Daca tatal are chelie, este foarte posibil ca si baiatul sau sa se confrunte cu aceasta problema.
De asemenea, dermatologul evalueaza starea afectiva a pacientului. Multi sunt cu moralul la pamant din pricina cheliei, fapt ce nu trebuie neglijat de medic.

STUDIU. Aproape jumatate (43%) din barbatii cu chelie nu au incredere in ei. Datele rezulta dintr-un sondaj realizat in cinci tari europene: Germania, Spania, Italia, Franta si Marea Britanie. In afara complexului de inferioritate, 37% dintre participanti cred ca par mai batrani o data cu pierderea parului. Mai mult decat atat, 21% sunt deprimati din cauza cheliei. In ciuda acestor nemultumiri, peste 75% dintre barbati nu au facut nici un demers pentru a stopa caderea parului. Doar 7% urmeaza un tratament sau intentioneaza sa consulte un dermatolog. Vestea buna este ca peste 60% dintre cei care sunt preocupati de combaterea cheliei pot observa beneficiile, mai ales in ceea ce priveste increderea in sine.

TRATAMENTE. In functie de diagnostic - alopecie acuta sau alopecie progresiva cronica - se stabilesc diferite solutii terapeutice: administrarea unor substante la radacina firului de par sau implantul de par. Tratamentul adjuvant consta in administrarea orala a unor suplimente nutritive pe baza de seleniu, zinc, vitamina B6. Tot ca terapie adjuvanta, medicul recomanda utilizarea unor sampoane specifice.

SONDAJ
Ce parere au femeile despre barbatii cu chelie? Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Gallup, pe un esantion de 1.000 de celibatare cu varste intre 29 si 39 de ani, majoritatea femeilor (73%) se declara atrase de barbatii fara chelie. Totusi mai exista sperante si pentru barbatii cu chelie daca apeleaza la dermatolog. In primul rand, pentru ca mai raman 27% dintre femei de cucerit... Dar si pentru ca opt din zece femei sunt gata sa-si sustina partenerul care doreste sa urmeze un tratament impotriva caderii parului. De retinut ca, in toate tratamentele de stimulare a cresterii parului, cheia succesului este perseverenta, pentru ca radacina trebuie ingrijita in functie de ciclul de dezvoltare a firului de par.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă parului chelie