Ce este mai folositor creierului: o salată de crudităţi sau un joc la calculator? Aceasta este întrebarea la care răspund cercetătorii britanici.
Ei au pornit de la faptul că jocurile create special pentru activarea funcţiilor creierului (brain games) promit multe: viteză în luarea deciziilor, capacitate mai mare de adaptare, îmbunătăţirea memoriei şi a puterii de concentrare...
De aceea, în ultimii ani, în acest tip de jocuri pacienţii şi medicii au investit foarte multă încredere. Şi încrederea a mers până într-acolo încât chiar despre jocurile violente s-a crezut că sunt benefice pentru tonusul general al creierului, că ele n-ar influenţa în nici un fel somnul copiilor.
Totuşi, cercetătorii de la Universitatea Cambridge vin cu o soluţie mult mai simplă şi, după opinia lor, mult mai eficientă, care pune în inferioritate jocurile destinate creierului. Dimpotrivă, ei susţin că aceste jocuri nu au nici o influenţă asupra memoriei şi asupra menţinerii tinereţii creierului.
Pentru a ajunge la această concluzie tranşantă, cercetătorii de la Cambridge au conceput nişte teste speciale pentru memorie, pentru un lot de peste 11.000 de britanici cu vârste între 18 şi 60 de ani. Apoi, au împărţit subiecţii participanţi la acest studiu în două grupe: prima a efectuat "antrenamente cerebrale" cu brain games, minimum 10 minute pe zi, de trei ori pe săptămână; a doua grupă a răspuns la întrebări generale, folosind internetul. După şase săptămâni, subiecţii au intrat într-o nouă rundă de "antrenamente" şi "chestionare".
În final, rezultatele n-au surprins nici o diferenţă între cele după grupe de studiu. Ceea ce i-a determinat pe cercetătorii de la Cambridge să pună la îndoială eficienţa acestor jocuri în activarea funcţiilor cerebrale. Evident s-a pus întrebarea ce anume ajută la "întreţinerea" în formă a creierului? Răspunsul n-are nici o umbră de ironie: decât jocuri aşa-zis inteligente, mai bine o salată de crudităţi, ca parte dintr-un stil de viaţă sănătos, ne asigură cercetătorii britanici.
Este o soluţie aparent simplă. Deoarece ea presupune alimentaţie echilibrată şi exerciţii fizice periodice. Ceea ce n-are nimic comun cu statul în faţa calculatorului pentru a "excuta" brain games. Sfatul cercetătorilor britanici vizează, deopotrivă, adulţii, dar mai ales copiii.
Citește pe Antena3.ro