x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Salvati bebelusii!

Salvati bebelusii!

06 Mar 2005   •   00:00

Potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii si UNICEF, publicat in revista medicala britanica The Lancet, 3 din cele 4 milioane de nou-nascuti care mor anual ar putea fi salvate prin metode simple.


STELUTA INDREI

ACORD. OMS si UNICEF vor lua masuri pentru ca nou-nascutii sa aiba mai multe sanse de supravietuire
In lume se nasc in fiecare an 130 de milioane de copii, din care 4 milioane mor din cauze care ar putea fi evitate. Tot raportul OMS si UNICEF arata ca alte 4 milioane de copii se nasc morti, iar mai mult de 500.000 de femei mor la nastere. In conditiile acestor statistici sumbre, specialistii trag un semnal de alarma pentru a reduce mortalitatea neonatala.

CAUZE. Obiectivul OMS este de a reduce la jumatate mortalitatea neonatala pana in anul 2015. Chiar daca in prezent exista programe destinate sanatatii mamei si copilului, totusi, 450 de bebelusi mor in fiecare ora in lume. "Este inacceptabil ca in secolul al XXI-lea numerosi copii sa-si piarda viata din motive care ar putea fi evitate", subliniaza doctorul Joy Lawn de la organizatia Salvati Copiii. Principalele cauze de deces la sugari sunt nasterea prematura (28% din cazuri), infectiile grave (26%), asfixia (23%), tetanosul (7%). Expertii OMS si UNICEF atrag atentia ca toate aceste cauze pot fi evitate intr-o mare masura, fapt care ar reduce mortalitatea neonatala. Saracia si complicatiile aparute la nastere maresc riscul de mortalitate la nou-nascuti. Aproape 90% din decesele inregistrate la o luna dupa nastere survin in tarile subdezvoltate si in cele in curs de dezvoltare. Doua treimi din decese au loc in zece tari: Afganistan, Bangladesh, China, Republica Democratica Congo, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Indonezia si Tanzania. In aceste state au fost inregistrate foarte putine progrese in ultimii 15 ani. Intre 41% si 72% din mortalitatea neonatala ar putea fi evitata in 75 de tari, datorita unor masuri pentru care s-ar cheltui 4,1 miliarde de dolari pe an, la care se adauga cele doua miliarde cheltuite deja in prezent, precizeaza dr. Jose Martines, reprezentat al OMS.

SOLUTII
Vaccinarea mamelor contra tetanosului, asigurarea profilaxiei contra malariei (cea mai raspandita boala din lume) si suplimentarea acidului folic (vitamina B9) pot reduce riscul de malformatii congenitale. Trebuie asigurate toate conditiile de igiena la nastere si incurajata alaptarea la san. Nou-nascutii cu o greutate mai mica la nastere trebuie supravegheati. Pentru a lupta contra infectiilor copiilor este necesara administrarea corecta a antibioticelor. Conform OMS si UNICEF, sunt necesare crearea unui nou Fond Global, asemanator celui care exista in prezent pentru tuberculoza, SIDA si malarie, si infiintarea unor organizatii umanitare care sa furnizeze ajutor direct tarilor sarace.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă