x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Salvaţi de la cocoaşă

Salvaţi de la cocoaşă

de Magda Marincovici    |    12 Noi 2007   •   00:00
Salvaţi de la cocoaşă
Sursa foto: Dewayne Flowers /

Doi copii cu cocoaşă au fost operaţi la Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti (Budimex). Echipa de medici coordonată de prof. dr Gheorghe Burnei a reuşit corectarea coloanei, folosind in premieră in ţară, dar şi in estul Europei o metodă nouă.  Â


Doi copii cu cocoaşă au fost operaţi la Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti (Budimex). Echipa de medici coordonată de prof. dr Gheorghe Burnei a reuşit corectarea coloanei, folosind in premieră in ţară, dar şi in estul Europei o metodă nouă.  Â

Metoda VEPTR constă in toracostomie, respectiv deschiderea toracelui in zona mai infundată, şi implantarea dispozitivului VEPTR, făcută sus pe coastă sau jos pe o altă coastă, pe vertebră sau pe bazin, explică profesorul doctor Gheorghe Burnei, şeful secţiei Ortopedie din cadrul Spitalului "Marie Curie".

Cei doi copii, un băiat şi o fetiţă, de 2 ani şi jumătate şi respectiv de 4 ani, din Turnu-Severin şi din Bucureşti, au venit pe lume cu scolioză congenitală, malformaţie a coloanei vertebrale, numită cocoaşă.

După naştere, malformaţia s-a accentuat, ajungănd pănă la 95 de grade. Acest tip de malformaţie congenitală este evidentă la naştere, fiind un defect mixt: de formare şi de segmentare a coloanei vertebrale. Genele care controlează acest proces poate fi afectat de factori toxici şi de antiepilepticele care au fost administrate femeilor diabetice gravide. Un nou-născut din 40.000 vine pe lume cu această malformaţie. Cu mulţi ani in urmă, in faţa unor asemenea malformaţii era doar resemnarea. Apoi s-au operat, dar rezultatele erau descurajante. Intr-o etapă superioară, s-a aplicat rezecţia cuneiformă, care a dat rezultate bune şi chiar foarte bune, dar era asociată cu risc neurologic (paralizie) şi cardiovascular fatal.


AVANTAJE. Metoda chirurgicală VEPTR prezintă multiple avantaje: este mult mai puţin invazivă, dispare riscul complicaţiilor neurologice şi se poate obţine de la inceput un rezultat parţial foarte bun. "Spun parţial foarte bun pentru că ulterior mai sunt necesare alte două mici intervenţii cu incizii de aproximativ 2-3 cm, cu durata a circa 10 minute fiecare, la capătul cărora se poate inregistra corecţia completă", spune prof. dr Burnei. Operaţia trebuie efectuată pănă la implinirea vărstei de 10 ani. Rezultatele sunt excelente, dacă este realizată in primii patru ani de viaţă. Prof. dr Burnei spune că prin efectuarea in ţară a acestei metode, mulţi copii ajung la un fizic normal, fără a mai alerga după sume de două trei ori mai mari pentru o intervenţie in străinătate. Iată argumente pentru ca in continuare ortopedia pediatrică să-şi găsească locul cuvenit intre specializările medicale.



×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă