În ultima vreme, a apărut un bau-bau suplimentar numit osteoporoză. Pe care îl auzi văitându-se că i s-au subţiat oasele şi că îi e frică să nu-şi rupă piciorul. Realitatea e că, după o anumită vârstă, se pierde din substanţa osoasă, aşa că o banală căzătură în sufragerie îi produce omului trecut de nişte ani o fractură zdravănă.
Mai ales femeile sunt supuse acestui risc, după menopauză, când osteoporoza le face şubrede oasele. În realitate, osteoporoza este o cauză de primă linie a fracturilor la vârstnici. Traducerea cuvântului osteoporoză este "os poros". Explică acest subiect atât de comentat doctorul Mihai Ungureanu, medic la clinica de ortopedie a Spitalului Colentina. Osul este un ţesut plin de viaţă, de mare spectaculozitate. În os, se desfăşoară un proces continuu de remaniere, de împrospătare a substanţei osoase.
În os, există un echilibru între substanţa osoasă, care se resoarbe, care moare, şi celulele din os înnăscute, mai nou, prin depunerea de calciu pe structura de matrice a osului. Această balanţă, între osul care moare şi osul care se naşte, asigură tot timpul o densitate corespunzătoare osului.
OSTEOPOROZA
Osteoporoza înseamnă, prin trecerea anilor, că moare mai mult os decât osul care se remaniază, care se naşte. Această osteoporoză duce la o deviere considerabilă faţă de valoarea standard, stabilită prin "metoda Dexa" cu osteodensitometru. Oasele ajung la maturitate la vârsta de 25-30 de ani, situaţie care se menţine doar vreo 10 ani, după care oasele încep să îmbătrânească, pierzând mai multe celule osoase decât celulele care se nasc, pentru a le schimba pe cele dispărute.
Oamenii solizi au o densitate osoasă mai mare decât cei firavi, care au oase mai fragile. Este foarte important cu ce zestre, cu ce capital osos ieşi din adolescenţă. Dacă oasele tale sunt mai zdravene, totuşi, pierzi prin osteoporoză dintr-o masă osoasă mai mare. În timp ce persoanele cu sistemul osos firav chiar de la constituirea lui au o zestre osoasă mai mică şi fac mai uşor osteoporoză.
Contează foarte mult alimentaţia echilibrată şi producerea de vitamină D menită să fixeze calciul. Vitamina D se produce prin expunerea la soare sau prin aportul din afara organismului. Grăsuţele, femeile mai plinuţe fac mai greu osteoporoză. Pe lângă persoanele din grupa de vârstă 65-75 de ani, mai sunt expuse osteoporozei şi cele cu anumite boli tratate mai ales cu antiinflamatoare, care sărăcesc oasele.
Citește pe Antena3.ro