x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sedentarismul, mai periculos decat tigara

Sedentarismul, mai periculos decat tigara

29 Iul 2004   •   00:00

Lipsa activitatii fizice este mai periculoasa decat fumatul, afirma autorii unui studiu realizat la Hong Kong.

In aceasta regiune, mortalitatea cauzata de sedentarism a depasit in 1998 numarul victimelor facute de tigari.

DOVEZI. In anul 1998, din 24.079 de decese, mai mult de 6.400 au fost cauzate de lipsa exercitiilor fizice, iar 5.700 au fost provocate de tabagism, arata concluziile studiului. Cercetatorii de la Universitatea din Hong Kong si de la Ministerul Sanatatii au facut o ancheta medicala asupra modului de viata al celor disparuti, prin intermediul rudelor acestora. Familiile au fost intrebate daca cei decedati au practicat o activitate fizica in timpul liber, pe parcursul ultimilor zece ani din viata. "Am calculat ca decesul a circa 20% din populatia Hong Kong-ului, cu varste mai mari de 35 de ani, a fost cauzat de lipsa activitatii fizice", a afirmat Lam Tai-hing, seful departamentului de sanatate publica de la universitate.

AVERTISMENT. Autorii studiului ii avertizeaza pe nefumatorii sedentari, care se cred mai sanatosi decat fumatorii: "Este foarte bine sa nu fumati. Dar, daca nu faceti exercitii periodic, riscati totusi sa va imbolnaviti".

ALT STUDIU. Practicarea unei activitati fizice cel putin o data pe saptamana creste speranta de viata cu 40%, arata un alt studiu realizat de o echipa de specialisti de la Institutul Karolinska din Stockholm. "Exercitiile fizice, chiar si cele practicate ocazional, reduc riscurile bolilor cardiovasculare", a afirmat Kristina Sundquist, unul dintre cercetatorii suedezi. (Steluta Indrei)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă