x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Semne că suntem mai fericiţi decât credem

Semne că suntem mai fericiţi decât credem

de Irina Cristea    |    09 Oct 2010   •   00:00
Semne că suntem mai fericiţi decât credem
Sursa foto: /Thinkstock

Bunăstarea emoţională nu ţine doar de bagajul ge­netic sau de atmosfera de care am avut parte în fami­lie pe când eram copii. Câţiva factori cel puţin interesanţi au de jucat câte un rol în delicata construcţie a stării de bine, iar oamenii de ştiinţă i-au grupat pe cei mai importanţi dintre ei. Urmărindu-le concluziile, s-ar putea să afli că suntem mai fericiţi decât credeam.

Celor care au depăşit anii de şcoală cu zâmbetul pe buze, sincere felicitări! Şi-au asigurat o notă mare la examenele vieţii adulte. Asta pentru că un elev zâmbăreţ nu e doar o prezenţă plăcută în clasă, ci şi un viitor adult cu de cinci ori mai puţine şanse de a divorţa decât colegii mohorâţi. Un studiu realizat la Universitatea DePauw arată că buna dispoziţie şi energia pozitivă a zâmbăreţilor atrag în jurul lor persoane la fel de relaxate şi de plăcute. În plus, aceşti oameni au darul de a-şi îmbuna mai uşor partenerii după câte-o ceartă.

Veşti bune şi pentru cei care au cel puţin o soră. Au asigurat un start mai bun în viaţa de "om mare", pentru că surorile le insuflă optimism, le dezvoltă ca­pacităţile de relaţionare cu ceilalţi şi îi ajută să facă fa­ţă mai uşor situaţiilor neplăcute, potrivit unui studiu pre­zentat la conferinţa anuală a psihologilor din Ma­rea Britanie. Surorile încurajează, de asemenea, comu­ni­carea în familie şi relaţiile apropiate între rude.

"De bine" este şi participarea redusă a televizorului la viaţa personală şi de familie. O cercetare realizată la Universitatea din Maryland arată că persoanele care se declară fericite sau mulţumite de viaţa pe care-o duc sunt cele care se uită foarte puţin la televizor (cu 30% mai puţin decât media). În loc să stea to­lă­nite pe canapea sau să ronţăie fel şi fel de gustări ne­să­nă­toase stând pe fotoliu, cu ochii fixaţi asupra micului ecran, ele îşi petrec timpul socializând sau citind - activităţi mult mai indicate, spun experţii, pentru trup şi minte.

Un alt semn că oamenii îşi apreciază stilul de viaţă este expunerea la vedere a suvenirurilor. Fotografiile şi scoicile de vara trecută amintesc nu doar de o vacanţă reuşită pe malul mării, ci şi de faptul că în viaţă există şi momente extrem de plăcute. Cu alte cuvinte, explică Sonja Lyubomirsky, profesor de psihologie la Universitatea din California, suvenirurile activează atât amintirile frumoase, cât şi potenţialul fiecăruia dintre noi de a fi fericit. Iar oamenii care le păstrează la vedere sunt mai veseli şi apreciază mai mult viaţa pe care o duc.

Practicarea exerciţiilor fizice poate fi un alt semn că suntem mai fericiţi decât credem. Asta pentru că s-a demonstrat că oamenii care fac sport sunt mai puţin stresaţi şi au o atitudine pozitivă. De exemplu, persoanele care fac jogging sunt cu 70% mai relaxate şi mai "pe plus" decât sedentarii, potrivit unui studiu danez. Ne merge bine şi dacă socializăm cu oameni veseli şi binedispuşi, ne relaxăm cu o cacao sau cu un ceai cald şi avem doi prieteni foarte apropiaţi.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă