x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sezonul guturaiului

Sezonul guturaiului

de Magda Marincovici    |    12 Oct 2007   •   00:00
Sezonul guturaiului

Nu este gripă, ci guturai sau răceală comună. Deşi avem impresia că toată lumea in jurul nostru strănută şi este cu nasul in batistă, totuşi nu avem motive să ne alarmăm. Totuşi virusurile care provoacă guturaiul facilitează pneumoniile.

Directorul Autorităţii pentru Sănătate Publică Bucureşti, doctorul Adrian Neacşu, spune că deocamdată "ne plasăm in curba de evoluţie aşteptată pentru această perioadă in privinţa virozelor de sezon". Doctorul Gheorghe Enache, medic primar boli infecţioase, doctor in ştiinţe, Spitalul "Victor Babeş" din Bucureşti, confirmă că, in ceea ce priveşte numărul virozelor, perioada actuală este similară celei de anul trecut.


REGULI. Virusurile care circulă in prezent sunt altele decăt cele gripale. Dar impotriva virusurilor răcelilor de sezon nu sunt vaccinuri, de aceea singura modalitate de a ne proteja este respectarea cătorva reguli simple. Prima, cea mai importantă şi mai greu de respectat, este izolarea de posibilele persoane cu guturai. Pentru că aceste virusuri se transmit foarte uşor atunci cănd o persoană strănută şi imprăştie in jur stropi de salivă. A doua ţine de modul cum ii protejăm pe ceilalţi: să strănutăm in batiste de unică folosinţă pe care apoi le aruncăm la coş, iar dacă am pus măna la gură, să ne spălăm urgent pe măini. A treia regulă constă in alimentaţie bogată in legume şi fructe, care conţin vitamine ce ne intăresc imunitatea.

Simptomele sunt banale: curge nasul, strănutăm des, avem tuse seacă şi uneori "pierdem" mirosul sau gustul. Impotriva acestor forme uşoare, organismul se apără singur, prin imunitate, iar medicaţia este prescrisă de medic. Şi tot medicul este cel care stabileşte cănd introduce in tratament antibioticele. Dacă simptomele persistă şi devin mai virulente, este obligatorie consultarea medicului. Pentru că aceste virusuri in număr foarte mare deschid calea unor complicaţii cum ar fi pneumoniile, mai ales in cazul persoanelor cu imunitate scăzută, al bolnavilor cronici, al copiilor.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă