x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Stop la hands-free cand sunteti la volan!

Stop la hands-free cand sunteti la volan!

de Magda Marincovici    |    29 Iul 2005   •   00:00
Stop la hands-free cand sunteti la volan!

Studiile arata ca discutiile hands-free, ca si convorbirile la telefonul mobil, sunt extrem de periculoase cand suntem la volan, deoarece diminueaza capacitatea de concentrare a soferului.

Multi automobilisti se cred supermeni. Fac doua lucruri in acelasi timp: vorbesc la telefonul mobil si conduc automobilul. Dar studiile arata ca dintre acestia se recruteaza autorii multor accidente grave. Si, atentie, la fel de periculos pentru automobilisti este si sistemul hands-free.

Unul dintre studii a fost realizat in Australia pe un lot de 456 de soferi, care nu se despart de telefonul mobil nici cand sunt la volan. Dar intregul lot de subiecti mai are si un alt element comun: implicarea intr-un accident rutier care a impus spitalizare. Folosirea telefonului a fost evaluata cu ajutorul datelor furnizate de operatorii de telefonie. Ele demonstreaza ca, in majoritatea cazurilor, accidentele rutiere au loc chiar in timpul discutiei la telefonul celular. Autorii studiului au stabilit ca folosirea telefonului cu aproximativ cinci-zece minute inainte de accident mareste de aproape patru ori riscului unui accident de circulatie. Cutremuratoarea perspectiva este valabila indiferent cine este la volan: femeie sau barbat. Studiul australian mai arata ca riscurile unui accident rutier sunt aceleasi si in cazul in care persoana de la volan utilizeaza sistemul hands-free.

CAMPANIE. "La volan, raspunde mesageria" este sloganul unei ample campanii lansate in Franta, chiar in perioada concediilor. Campania are ca scop "incitatea" automobilistilor de a renunta la telefonul mobil in timpul deplasarii. Potrivit Institutului de Cercetari in domeniul Transporturilor din Franta, discutiile telefonice la volan afecteaza considerabil capacitatea de reactie a automobilistului. De asemenea, cercetatorii au adus probe potrivit carora pe parcursul acestor convorbiri, automobilistii neglijeaza sa se mai uite in oglinda retrovizoare.

ACCIDENTE. Studiul a pornit de la doua aspecte: crestere numarului accidentelor rutiere si scaderea capacitatii de concentrare in timpul discutiei telefonice la volan. Este demonstrat stiintific ca omului ii este practic imposibil sa fie in parametri optimi la volan atunci cand poarta o discutie la celular, fie ea cat de banala. S-a observat ca in aceste momente automobilistul este mai putin atent la ce este in jur: pierde din vedere panourile de semnalizare, uita sa opreasca la trecerea de pietoni, ruleaza fara a mai tine seama de culoarea semaforului.

SOLUTIE
Desi s-ar putea crede ca sistmul hands-free este mai sigur, deoarece ambele maini sunt pe volan, totusi si in acest caz atentia este concentrata asupra discutiei, si nu asupra circulatiei. Chiar si apelurile sunt periculoase cand sunteti la volan. Din momentul in care telefonul incepe sa sune, prioritara este preocuparea de a raspunde in detrimentul respectarii regulilor de circulatie. In aceste conditii, nu exista decat o singura solutie: telefonul pus pe mesagerie. Institutul de Cercetari in domeniul Transporturilor din Franta considera ca, prin lege, ar trebui interzis hands-free-ul la volan. Aceasta masura severa este menita a-l proteja pe cel de la volan. Dar sa nu uitam ca sunt in joc si vietile celorlalti pasageri.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă volan