x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Stranutul si jucariile din plus

Stranutul si jucariile din plus

08 Iun 2004   •   00:00

Alergii, oameni care se sufoca, li se umfla fata, le curge nasul in nestire, tusesc, au mancarimi pe zone intinse le pielii, se confrunta cu reactii paroxistice la administrarea unor medicamente.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Medicina acuza alergiile, uneori punandu-le in carca si acuzatii pe care alergiile nu le merita. Oricum, fac unor oameni viata un calvar.

Alergia este o reactie imunologica exagerata la o agresiune obisnuita. Incercand o explicatie accesibila omului obisnuit, alergia inseamna ca, la aparitia unui factor banal (praf, puf de plop, polen), armata de aparare imunitara a unor indivizi porneste o batalie cu totul exagerata fata de un atac nesemnificativ. Este vorba de o dereglare a sistemului imunitar al unor oameni, mecanism pe care stiinta inca nu l-a descifrat. Si fiindca se intalnesc mai ales anumite tipuri de alergii, e bine sa mentionam ca cel mai frecvent se inregistreaza rinite alergice si astm alergic. In anumite perioade ale anului, puful de plop si polenul care plutesc in aer le provoaca anumitor oameni rinite alergice. Dar la o serie de alergeni se manifesta si o reactie in domeniul respiratiei, se constata simptome ale astmului alergic. Rinita este o inflamatie a mucoasei nazale, astmul alergic este o inflamatie a mucoasei de pe traseele respiratorii inferioare.

De regula, rinita alergica si astmul alergic actioneaza impreuna. Exista statistici care apreciaza ca din totalul de cazuri de astm, 70%-80% sunt de natura alergica. Rinita alergica inseamna curgerea secretiilor din nas, stranut repetat, pe omul alergic il mananca nasul, dar si ochii, care curg la randul lor, nu este vorba de un banal guturai, rinita tinde sa se permanentizeze, iar coincidenta instalarii ei cu sezonul polenului sau cu o anumita camera da de banuit ca este o alergie. In primul rand trebuie adoptate unele masuri nemedicamentoase. In praful de casa exista niste acarieni, adica micropaianjeni ce se inmultesc in umezeala igrasiei. Acarienii din praful de casa produc 70%-80% din alergiile respiratorii. Se impune renuntarea la covoare, la jucariile din plus, canapeaua trebuie inlocuita cu o saltea din burete, pernele si plapuma trebuie invelite cu huse antialergeni.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă