x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Stresul agraveaza ulcerul

Stresul agraveaza ulcerul

14 Mai 2004   •   00:00

Boala ulceroasa este astazi foarte raspandita in zonele geografice cu dezvoltare socio-economica rapida, unde stresul (factor ce initiaza si agraveaza leziunea ulceroasa) este foarte mare.

Dr. ANDREEA IONITA
Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „N. Paulescu", Bucuresti

In perioadele de stres psihic prelungit, excese alimentare, fumat exagerat sau abuz de alcool apar manifestarile bolii ulceroase: senzatie de presiune, de balonare, arsura sau durere in etajul abdominal superior, dupa mese sau pe parcursul noptii. Simptomatologia ulceroasa survine in pusee ce dureaza aproximativ 2-3 saptamani (in special primavara si toamna) cu perioade de acalmie, vara si iarna.

Tratamentul ulcerului gastric si duodenal este in majoritatea cazurilor unul medicamentos, vizand reducerea secretiei clorhidropeptice si asociaza protectia mucoasei gastrice fata de factorii de agresiune mecanica (alimente partial mestecate, cu celuloza dura), termica (alimente prea reci sau fierbinti) si chimica (acida). Foarte rar in cazul complicatiilor acute sau cronice este necesara interventia chirurgicala.

Un rol important in terapia si preventia crizelor ulceroase il are regimul alimentar care, asociat medicatiei, grabeste procesul de cicatrizare a nisei, iar nerespectarea acestuia intre crize duce la indesirea acestora. Crizele devin din ce in ce mai puternice, cedand greu la tratament.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă