Fumatul în rândul bărbaţilor de 40 de ani s-a redus la jumătate în ultimii zece ani, în timp ce în rândul femeilor de aceeaşi vârstă a crescut de patru ori în ultimii 15 ani, informează Le Parisien.
În 1984, 1,4 femei cu vârste cuprinse între 35 şi 44 de ani, din 100.000, mureau din cauza cancerului pulmonar. În 1998, această cifră a crescut la 5,6 decese, iar tendinţa a rămas stabilă până în 2007, când erau înregistrate 5,3 decese la 100.000 de femei.
Potrivit ultimului buletin epidemioliogic al Institutului de sănătate, dedicat tutunului în ajunul Zilei mondiale fără tutun din 31 mai, succesul înregistrat în rândul bărbaţilor este "aproape în întregime atribuit prevenirii fumatului".
Bărbaţii au început să fumeze cu zece ani înaintea femeilor şi din această cauză mortalitatea în urma cancerului pulmonar a atins cota maximă în 1993 în cazul bărbaţilor şi apoi s-a redus cu jumătate în zece ani pentru cei care au între 35 şi 44 de ani.
Pentru femei, mortalitatea a crescut începând din 1980 şi "s-a accelerat în ultimii ani", potrivit unui studiu coordonat de Catherine Hill, de la Institutul Gustave Roussy. Aceasta a crescut de patru ori între 1984 şi 1999. În ultimii ani, numărul femeilor decedate l-a egalat pe cel al bărbaţilor din anii 1950.
"Şi putem estima că epidemia va continua treptat în rândul femeilor şi pe măsură ce îmbătrânesc generaţiile care au fumat foarte mult."
În opinia directorului general de la Institutul de sănătate, Françoise Weber, şi a Catherinei Hill, "este necesar să se monitorizeze acţiunile din toate direcţiile, în special cele asupra preţurilor, în cazul în care se doreşte o reducere masivă a problemei".
Începând din 2007, preţul pachetelor de ţigări a crescut uşor.
Ei cred că armonizarea impozitării diferitelor produse din tutun ar fi "o măsură de sănătate publică importantă".
În plus, ar trebui să fie armonizate taxele în Europa pentru a limita contrabanda. (Mediafax)