x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Studiu - Periajul dentar previne bolile de inima

Studiu - Periajul dentar previne bolile de inima

21 Mar 2005   •   00:00

Periajul dintilor este o deprindere pe care o invatam inca din copilarie. Dar igiena orala nu este benefica numai pentru prevenirea cariilor.

  • de LIANA HAINAROSIE
  • VIATA SANATOASA
  • SFAT. Pentru a reduce riscul maladiilor cardiovasculare, trebuie sa dam importanta igienei orale chiar din copilarie
    Spalatul regulat pe dinti ajuta la protejarea arterelor si la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Pentru ca bacteriile din cavitatea bucala pot cauza si inflamarea arterelor.

    Pentru a evidentia aceasta legatura s-a efectuat un studiu, finantat de Institutul National al Sanatatii din SUA. In studiu au fost incluse 67 de persoane, carora li s-au analizat bacteriile prezente in cavitatea bucala si, prin ecografie Doppler, grosimea arterelor carotide, care conduc sangele de la inima spre cap. Scopul acestui test a fost de a depista ateroscleroza, o boala caracterizata prin ingrosarea si rigiditatea peretelui arterial.

    BACTERII. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care au frecvent patru bacterii specifice in cavitatea bucala, care se inmultesc repede in caz de periaj necorespunzator, sunt si cele care au arterele ingrosate. Acest rezultat nu tine cont de alti factori de risc in bolile cardiovasculare, gen varsta, diabet, tabagism, obezitate.

    Conform cercetatorilor, legatura dintre bacteriile din cavitatea bucala si ateroscleroza o reprezinta inflamarea. Bacteriile pot patrunde in circulatia sangvina si, astfel, in tot organismul. Sistemul imunitar le identifica ca fiind intrusi si declanseaza o inflamare locala la nivelul arterelor, care are ca efect ingrosarea peretului arterial.

    Pentru a evita inmultirea acestor germeni este foarte important sa avem grija de sanatatea noastra dentara. Periajul de cel putin doua ori pe zi si vizitele regulate la cabinetul medicului stomatolog trebuie sa intre in obisnuinta noastra daca tinem la sanatate.

    "In afara de controlarea tensiunii, a colesterolului, a glicemiei, a activitatii fizice si tabagismului, pentru a reduce riscul bolilor cardiovasculare sunt indicate prevenirea si tratarea infectiilor parodontale", afirma unul dintre coordonatorii studiului.
    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă