x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Studiu - Plumbul ii face pe tineri mai agresivi

Studiu - Plumbul ii face pe tineri mai agresivi

23 Feb 2005   •   00:00

Cercetatorii de la Universitatea din Pittsburg (SUA) sustin ca plumbul ar putea fi cauza devierilor comportamentale si a criminalitatii crescute in randul copiilor si adolescentilor.


GEORGETA LICSANDRU

PERICOL. Adolescentii care traiesc in mediul poluat au probleme comportamentale
"Chiar si doze mici din acest metal sunt capabile sa provoace agresivitate si probleme comportamentale", afirma doctorul Herbert Nidlman, cel care a sesizat pentru prima oara legatura dintre plumb si nivelul intelectual scazut.

OBSERVATII. Doctorul american a descoperit ca in oasele adolescentilor care ajung in arest, continutul de plumb este de patru ori mai mare decat in cazul tinerilor de aceeasi varsta care nu au probleme cu legea. Cu toate acestea, factorii de natura psihosociala joaca un rol destul de important in inmultirea numarului adolescentilor cu devieri comportamentale.

Dupa parerea cercetatorilor americani, este necesara tinerea sub observatie a nivelului plumbului in organismul tuturor copiilor inca de la varsta de 1-2 ani. "Astfel sunt evitate problemele care ar putea aparea mai tarziu", a adaugat medicul american.

TOXICITATE. Dupa parerea sa, copiii cu un nivel ridicat al plumbului in organism trebuie sa fie supravegheati tot timpul, atat acasa, cat si la scoala. Experimentele au aratat ca plumbul are actiune toxica asupra creierului uman. Conducerile multor state iau masuri de scadere a poluarii mediului inconjurator cu plumb, in unele tari, creioanele colorate care contineau plumb fiind eliminate de pe piata. Cercetatorii americani afirma ca pana si cele mai mici doze de plumb ne pot pune viata in pericol: "Plumbul este o otrava. Acesta actioneaza asupra zonelor frontale ale creierului, care sunt foarte importante in determinarea comportamentului".

Si in Romania exista zone cu un nivel al poluarii foarte ridicat, zonele industrializate (Baia Mare, Miercurea-Ciuc, Medias, Otelul Rosu). Poluarea industriala este data de cantitatile mari de plumb si metale grele la care se adauga emisiile centralelor termice, toate acestea fiind foarte periculoase pentru sanatate.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă