x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Studiu - Tinerii copiaza viciile starurilor

Studiu - Tinerii copiaza viciile starurilor

05 Iul 2004   •   00:00

Simplul fapt ca isi vad idolii fumand este suficient pentru ca fanii acestora, in special tinerii, sa se apuce de fumat.

MAGDA MARINCOVICI

Studiul care a analizat fenomenul si a adus argumente in acest sens precizeaza ca idolii sunt mai ales actori de cinema, iar fanii acestora sunt adolescenti. Se stie ca adolescentii sunt in general influentabili. Din pacate, ei nu copiaza doar stilul vestimentar, coafura, pasiunile idolilor, ci si viciile marilor vedete.

STUDIU. Doctorul Janet Distefan, de la Universitatea San Diego din California (Statele Unite ale Americii), si colegii sai au discutat cu 3.104 tineri cu varste cuprinse intre 12 si 15 ani, care n-au fumat niciodata, pentru a afla de la ei care sunt starurile lor de cinema preferate. In capul listei de preferinte ale fetelor se afla Brad Pitt, Sandra Bullock si Leonardo DiCaprio, iar la baieti mare trecere au Pamela Anderson, Sandra Bullock si Demi Moore. De asemenea, in raspunsurile adolescentilor sunt nominalizati frecvent Jim Carey, Tom Hanks si Tom Cruise, despre care se stie ca nu au aparut niciodata cu tigara in gura pe ecran.

EXEMPLUL. Mai mult de 40% dintre adolescente si 30% dintre adolescenti au declarat ca au un star favorit care fumeaza in timp ce joaca in film. Majoritatea adolescentilor au marturisit ca au vazut multe filme in care idolul lor fumeaza si ca acest aspect ii determina sa puna mana pe tigara. Interesant este ca unii dintre cei care au varsta de 12 ani au precizat ca atunci cand vor creste, respectiv peste aproximativ trei ani, se vor apuca de fumat pentru ca asa au un model in starul lor preferat. Concluzia studiului este cat se poate de clara: puterea exemplului este mare, dar cea a vedetelor este mult mai mare. Motiv pentru care tigara n-ar trebui sa-si gaseasca loc in nici un film artistic.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă