x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sunt medicamente care va pun viata in pericol

Sunt medicamente care va pun viata in pericol

14 Iul 2004   •   00:00

Riscul de deces prin hemoragii digestive superioare creste foarte mult in cazul persoanelor care iau medicamente antiinflamatoare fara recomandarea medicului.

Prof. dr. Alexandru Oproiu, presedintele Societatii Romane de Gastroenterologie si Endoscopie, avertizeaza ca medicatia antiinflamatoare luata fara consultarea medicului are consecinte extrem de grave: hemoragii digestive superioare si inferioare, precum si alte tulburari. Leziunile provocate pe traseul tubului digestiv sunt extrem de grave si profunde si pot duce la hemoragii puternice. In opinia dr. Constantin Chira de la Spitalul Clinic de Urgenta "Dimitrie Gerota", aproximativ 30-40% dintre consumatorii de antiinflamatoare nespecifice (AINS) prezinta leziuni la nivelurile intestinului gros si subtire. Pentru stoparea fenomenului, profesorul Oproiu pledeaza pentru reintroducerea obligatorie a farmaco-vigilentei de catre Agentia Nationala a Medicamentului. "Din cauza toxicitatii gastrice, cele mai folosite antiinflamatoare nespecifice pentru durerile reumatice sau acute se elibereaza numai cu prescriptie medicala: diclofenac, ibuprofen, ketoprofen, meloxicam, piroxicam, nimesulid. Aceste medicamente pot fi foarte toxice", spune prof. dr. Alexandru Oproiu. (Magda Marincovici)

CAMPANIE
Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie, Societatea Romana de Reumatologie si Asociatia Persoanelor cu Afectiuni Reumatismale din Romania au lansat campania "Stop automedicatiei gastro-toxice". Campania se deruleaza in iulie-noiembrie 2004 si are ca scop informarea populatiei asupra luarii de medicamente fara prescriptie medicala. Studiile arata ca peste 40% dintre pacientii din Romania se trateaza singuri, cumparandu-si AINS fara un consult medical prealabil.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă