x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Suntem colegi cu stresul si praful

Suntem colegi cu stresul si praful

26 Apr 2005   •   00:00


Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 40% dintre birouri nu indeplinesc normele de igiena.


  • de GEORGETA LICSANDRU
  • VIATA SANATOASA
  • DEZORDINE. Igiena deficitara la locul de munca poate provoca boli serioase
    In prezent, potrivit datelor oferite de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), aproximativ 40% dintre birouri nu indeplinesc normele de igiena. In majoritatea birourilor, aerul este de 4-6 ori mai poluat si de 8-10 ori mai toxic decat in afara lor. Mobila, mochetele din birouri, caramizile din care sunt facuti peretii cladirilor sunt uneori un pericol real pentru sanatate. Angajatii se plang uneori de faptul ca atat timp cat stau in birou ii ustura ochii, li se usuca gatul si tusesc. Cauza acestor probleme poate fi una simpla: mocheta emana vapori de formaldehida. Aceasta este o substanta toxica, inclusa in clasa celor cancerigene, care intra in compozitia dezinfectantilor, adezivilor, vopselelor, materialelor textile rezistente. In doze mici are o actiune iritanta asupra cailor respiratorii, ochilor, pielii. In cazul unei actiuni de durata asupra organismului uman, aceasta afecteaza organele de reproducere si provoaca mutatii genetice.

    RADIOACTIVITATE. Si materialele de constructie pot emana substante daunatoare pentru sanatate. Prezenta in birou a substantelor radioactive, in special a radonului, creste riscul aparitiei afectiunilor oncologice. Radonul este un gaz radioactiv, care se poate acumula in subsolurile cladirilor, in special daca au fost construite din roci vulcanice. Potrivit datelor Agentiei de aparare a mediului din SUA, anual intre 30.000 si 60.000 de persoane mor de cancer de plamani provocat de intoxicatia cu radon. Alaturi de alti factori periculosi pentru sanatate, acest gaz contribuie la aparitia asa-numitului "sindrom al cladirilor bolnave", care se manifesta la inceput prin probleme respiratorii, apoi prin dureri articulare, insomnie. Simptomele care amintesc de gripa se pot prelungi ani intregi, distrugand treptat sistemul imunitar.

    CALCULATORUL. In birourile unde se gasesc multe calculatoare, undele magnetice emise de acestea depasesc de doua-patru ori norma. Acestea provoaca dureri de cap, tulburari ale sistemului nervos, imunitar sau endocrin. Cea mai importanta problema intr-o cladire cu birouri este praful. In functie de varsta cladirii, praful care se depune pe mobilier, pe calculatoare poate contine pana la 80% substante daunatoare - alergeni si chiar agenti patogeni ai cangrenelor.

    IMUNITATE
    Microclimatul nefavorabil la locul de munca poate afecta imunitatea si poate scadea capacitatea de munca. Potrivit normelor igienice ale OMS, umiditatea aerului intr-o incapere trebuie sa fie de 45%-60%. In aerul uscat se raspandesc mai repede infectiile, pielea devine uscata, apar mult mai usor alergiile. Intr-un birou este importanta si lumina, care trebuie sa vina din partea stanga. Soarele care iti bate in fata actioneaza nefavorabil asupra nervilor. Daca insa biroul este intr-un loc intunecos creste riscul de a suferi de depresie.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă