Alimentatia variata si echilibrata ii ajuta pe copii sa se bucure de sezonul rece, fara raceli. Pentru aceasta, zilnic, de la masa de pranz a copilului nu trebuie sa lipseasca supa. Ea hidrateaza si, de asemenea, contine elemente nutritive valoroase.
MAGDA MARINCOVICI
VITAMINA C. In lunile de iarna, vitamina C este amicul cel mai bun. Ea atenueaza mult din severitatea simptomelor racelii prin actiunea benefica pe care o exercita asupra sistemului imunitar. Printr-o minunata coincidenta, fructele si legumele care se gasesc in timpul iernii sunt chiar bogate in vitamina C: citricele, kivi, varza, brocoli. Asadar, zilnic, un pahar de suc de portocale, un ceai de macese cu miere de albine. Frigul nu e singurul factor care faciliteaza aparitia infectiilor specifice timpului rece. Pana aproape de sfarsitul anului, copiii merg la scoala, la gradinita. Oboseala prelungita ii face pe copii mult mai vulnerabili in fata virusilor. Este bine ca ei sa manance un preparat din carne sau peste si legume uscate. Fierul este mai bine absorbit in asociere, in cursul aceleiasi mese, cu un aliment bogat in vitamina C, de exemplu un fruct la desert.
ANTIOXIDANTI. In intarirea sistemului imunitar mai sunt implicati antioxidantii: vitamina A, zincul, seleniul. Vitamina A este prezenta in morcovi, fructe, oua, ficat; zincul, in carne rosie si cereale complete; seleniul, in peste gras, legume si fructe uscate. Astfel, in hrana zilnica a copilului trebuie sa se regaseasca aceste alimente.
APORTUL CALORIC
|
Multi parinti se intreaba daca in sezonul rece ar trebui sa suplimenteze aportul caloric al copilului. Raspunsul este simplu: nu. Este adevarat ca organismul cheltuieste mai multa energie pentru a tine piept frigului. Dar la fel de adevarat este ca micutii nostri stau majoritatea timpului in spatii calduroase si, chiar atunci cand se joaca afara, sunt bine imbracati. Doar copiii care petrec multe ore in aer liber, care fac antrenamente in discipline sportive de exterior ar trebui sa manance mai multa paine, cereale, alimente cu aport ridicat de glucide, carburantul esential al muschilor.
|