Conferentiar doctor Mircea Patrut, marele chirurg de inima care opereaza pana se-ntuneca afara, salveaza oameni cu pompa vietii in pline rateuri. Unele dintre interventiile destul de dese facute la Spitalul Militar vizeaza valvele mitrale.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei
Valva mitrala actioneaza precum o supapa, ea nu lasa sangele sa circule decat intr-un singur sens, in directia corecta din atriu in ventricul. Valva este alcatuita din niste foite conjunctive ca niste umbrele, prinse cu cordaje de muschii inimii, muschi care comanda valvele in pozitiile inchis-deschis. Bolile valvelor mitrale pot fi cauzate de unele defecte din nastere, dar bolile se pot si dobandi. Intre 5-15 ani, la unii copii si adolescenti se fixeaza pe valvele mitrale reumatismul articular acut, provocat de unele infectii.
Afectiunile degenerative, dar si afectiunile coronarelor, ischemiile pot aduce necazuri valvelor mitrale prin reaua hranire cu sange, astfel apare insuficienta valvulara, in care valva mitrala nu se mai inchide bine, iar sangele circula invers, din ventricul in auricul. Stenoza inseamna stramtarea orificiului valvei, asa ca sangele nu mai trece in totalitate. Solutia pentru aceste situatiii este interventia chirurgicala. Se poate ca uneori chirurgul sa repare valva stricata. Daca valva e perforata, chirurgul ii pune un petic si se monteaza un inel pentru a mentine orificiul valvular la dimensiunile normale. Dar in multe cazuri, valvele mitrale trebuie schimbate, fie cu valve de la acelasi pacient, de exemplu folosind ca piesa de schimb valva aortica, fie cu valve prelevate de la un om aflat in moarte cerebrala, fie cu valve de la animale - de la porc sau de la bovine. Cele mai rezistente sunt valvele mecanice, dar pacientii trebuie sa faca toata viata tratament cu anticoagulante impotriva eventualelor cheaguri. Valvele biologice trebuie inlocuite dupa 10-15 ani, caci se imbolnavesc precum valvele naturale, ca avantaj al lor ramane totusi faptul ca nu e necesar tratamentul anticoagulant.Citește pe Antena3.ro