x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Supravegheati copiii in bucatarie

Supravegheati copiii in bucatarie

06 Feb 2005   •   00:00

Studiile demonstreaza ca in special baietii sub un an, lasati nesupravegheati in bucatarie, sunt adesea victime ale accidentelor domestice.


MAGDA MARINCOVICI

SFAT. Supravegheati copiii chiar si atunci cand se joaca
Dorothy Drago, consultant cu probleme legate de protectia copiilor in statul Masachusetts, a publicat recent un studiu in revista Pediatrics. Studiul este consacrat pericolelor la care sunt expusi copiii intr-o bucatarie. Rezultatele sunt alarmante: numerosi copii sunt victime ale arsurilor. Riscurile de otravire, de intoxicare sunt intelese de parinti - povesteste Dorothy Drago - , insa ei par sa nu aiba dimensiunea exacta a pericolelor potentiale ce-i pandesc pe copii intr-o bucatarie. Si totusi... Arsurile sunt cele mai frecvente accidente petrecute in bucatarie. O oala cu apa fiarta pe un aragaz este cauza principala a accidentelor. Potrivit studiului realizat in perioada 1997 si 2002, aproximativ 17.230 de copii au avut nevoie de asistenta medicala de urgenta ca urmare a acestui tip de accidente. 66% din acestia s-au oparit cu lichide fierbinti si 34% au suferit arsuri prin atingerea de suprafete incinse. Anual, in Franta, peste un milion de copii sunt victime ale accidentelor domestice, 25% din acestea avand loc in bucatarie, din cauza lichidelor fierbinti.

BAIETII. Studiile scot in evidenta ca micutii sub un an sunt cel mai frecvent victime ale arsurilor. Nu se stie exact motivul, dar mai mult baietii decat fetele sunt subiectul unor asemenea episoade tragice. Principalii vinovati sunt parintii care nu ii supravegheaza corespunzator pe cei mici. Copiii sub un an sunt extrem de curiosi si au tendinta de a atinge totul, fara sa-si dea seama de pericole. Concluzia formulata de autoarea studiului e transanta: bucataria nu este un loc care sa confere siguranta copiilor.

INCONSTIENTA. Chiar daca nu exista studii privitoare la numarul copiilor care sunt victime ale accidentelor domestice, totusi in tara noastra cazuistica este complexa, ea avand aceeasi cauza majora: neatentia parintilor. "In Romania se estimeaza ca, anual, sunt spitalizati pentru arsuri circa 5.000 de copii, unii dintre acestia ramanand cu sechele", sustine conf. dr. Dan Mircea Enescu, seful Clinicii de Chirurgie Plastica si Reparatorie de la Spitalul de Urgenta "Grigore Alexandrescu".

ESTIMARE
"In Romania, se estimeaza ca, anual, sunt spitalizati pentru arsuri circa 5.000 de copii"
Dan Mircea Enescu - conf. dr.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă