Insuficienţa cardiacă, cea care îngrozeşte, fiind cunoscută în popor ca o boală a naibii de gravă, o ultimă staţie înaintea grefei de inimă, ei bine, această maladie este de fapt o consecinţă a altor boli. Ca să ajungi la insuficienţă cardiacă trebuie să fi suferit de cardiopatie cronică, de valvulopatii, de infarct, de hipertensiune, de aritmii, de prea multă secreţie din tiroidă. Tocmai de aceea, tratamentul insuficienţei cardiace trebuie să înceapă cu terapii pentru bolile de bază, enunţate mai sus.
Principalele simptome ale insuficienţei cardiace sunt respiraţia greoaie şi în efort, dar chiar şi în repaus, inundarea plămânilor cu lichid (enfizem), ţesuturile pline cu apă (edeme), pierderi de lichid prin piele. Apar şi dureri în dreapta abdomenului, din pricina măririi ficatului. Dar apar şi alte semne ale insuficienţei cardiace, venele jugulare – adică venele gâtului – sunt dilatate. La ascultarea cu stetoscopul, inima face un zgomot de galop de cai. Insuficienţa cardiacă are patru grade de severitate. Acestea se evaluează după greutatea respiraţiei, dar şi după modul în care bolnavul mai poate munci. Dacă tratamentul dă roade, există posibilitatea ca insuficienţa inimii să facă pasul înapoi.
De asemenea, dacă boala care a provocat insuficienţa cardiacă este bine tratată, insuficienţa inimii va regresa. Continuă să explice această gravă boală a inimii profesor universitar doctor Daniela Bartoş, şef de secţie medicină internă la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca. Dacă de vină pentru insuficienţa cardiacă a fost infarctul, se acţionează împotriva infarctului, adică se face revascularizarea cordului. Cu alte cuvinte, se fac by-pass-uri sau se sparg cheagurile de sânge, montându-se stenturi pentru menţinerea vasului bolnav în stare dilatată. În caz de aritmii, se fac terapii medicamentoase pentru obţinerea unui ritm cât mai normal al inimii. Dacă hipertensiunea arterială a condus la insuficienţă cardiacă, această tensiune mare se tratează zilnic cu medicamentele prescrise de cardiolog. Dacă o excesivă funcţionare a glandei tiroide a dus la insuficienţă cardiacă, se iau medicamente pentru frânarea secreţiei prea mari de hormoni tiroidieni. Bolnavii de insuficienţă cardiacă trebuie controlaţi la trei luni.