x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei UE ar putea aproba folosirea unui nou îndulcitor

UE ar putea aproba folosirea unui nou îndulcitor

15 Iun 2009   •   00:00
UE ar putea aproba folosirea unui nou îndulcitor

Fie că este vorba de ciocolată sau prăjituri, tuturor ne plac dulciurile. Însă nu toată lumea poate scăpa la fel de uşor de calorii, aşa că cine nu vrea să-şi refuze complet plăcerea dulciurilor, caută alternative cu puţine calorii.



Cercetătorii germani studiază de nu mai puţin de 25 de ani o plantă care ar putea fi noul îndulcitor-minune: complet natural, sărac în calorii şi tolerat de diabetici. Stevia rebaudiana (a nu se confunda cu ştevia), originară din America de Sud (Paraguay, Argentina şi Brazilia) este cea mai dulce plantă din lume. Extractul de substanţă dulce din această plantă - numit steviosid - este izolat în urma unui proces destul de costisitor. Acest extract pur - în formă lichidă sau de tablete - este de 300 de ori mai dulce decât zahărul. Dulceaţa steviei se găseşte în frunzele sale, fiind formată în timpul fotosintezei.

Şi totuşi, în pofida avantajelor prezentate de acest îndulcitor, extrasul nu a fost autorizat de Uniunea Europeană, se arată într-un material difuzat de postul german de televiziune ZDF. Rezervele autorităţilor europene în materie de sănătate sunt întemeiate pe rezultatul a două cercetări. Una dintre ele arată că produsele pe bază de extract de stevia ar cauza cancer, iar celălalt a evidenţiat, prin experimente de laborator pe şobolani, că acest extract cauzează, în anumite condiţii, infertilitate.

Cercetătorii de la Universitatea Hohenheim din Stuttgart, care studiază de un sfert de secol această plantă, susţin însă că un om ar trebui să mănânce zilnic 34 de kilograme de frunze de stevie proaspete pentru ca astfel de efecte să fie resimţite.

În lumina noilor cercetări, experţii consideră că este tot mai probabil ca Uniunea Europeană să autorizeze în curând utilizarea noului îndulcitor, informează Agerpres. De altfel, el poate fi procurat deja de pe internet sau din magazinele naturiste, însă produsul nu este etichetat ca făcând parte din categoria 'alimentelor', ci a produselor cosmetice sau pentru igienă dentară. (V.A.)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă