x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vegetarieni pana la Sfantul Petru

Vegetarieni pana la Sfantul Petru

14 Iun 2004   •   00:00

Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Un timp in care Biserica ii invita pe crestini sa se abtina de la unele alimente.

MAGDA MARINCOVICI

Unul dintre cele patru mari posturi de peste an este cel consacrat Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Este un post cu durata variabila, in functie de data la care sarbatorim Pastele. Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel sau al Sanpetrului incepe in ziua de luni dupa Duminica Rusaliilor si tine pana in data de 29 iunie, cand crestinii ii celebreaza pe cei doi apostoli.

"Comparativ cu Posturile Craciunului si al Pastelui, cel al Sfintilor Apostoli este mai usor. In sensul ca sambata si duminica este dezlegare la peste si este permis sa bem vin. Data fiind contributia deosebita a Apostolilor Petru si Pavel la raspandirea Evangheliei, crestinii trebuie sa intampine prin post si rugaciune celebrarea acestui eveniment. Postul este un exercitiu spiritual. Aceasta e semnificatia profunda a postului. Dar acest exercitiu nu are valoare in sine decat daca e raportat la sarbatoarea crestina. Este asemanator antrenamentelor unui sportiv care se pregateste intens pentru un concurs. La fel, crestinul se pregateste spiritual pentru marea sarbatoare", precizeaza parintele consilier Constantin Stoica de la Biroul de presa al Patriarhiei Ortodoxe Romane.

Din propria sa experienta, parintele Constantin Stoica ne asigura ca postul de fata e foarte bine venit si lesnicios.

Legume si fructe de sezon

Cartofii noi sunt valorosi pentru aportul de vitmine - A, B1, B2, B6, C, acid folic - si de minerale: magneziu, mangan, sulf si cupru. Datorita continutului mare in apa (aproximativ 75%), cartofii au proprietati diuretice si sunt indicati persoanelor cu litiaze renale. De asemenea, vor fi inclusi si in regimul cardiacilor, gratie continutului important de potasiu.

Pe langa vitamine si minerale, rosiile ofera acizi organici (acidul citric, malic, pectic) si microelemente (magneziu, zinc, cupru, nichel, cobalt etc). Culoarea lor rosie semnaleaza prezenta licopinei, un antioxidant valoros in lupta contra radicalilor liberi, mai ales atunci cand se asociaza cu vitamina E si C.

In acest timp, pe piata se gaseste mazarea verde, care intregeste necesarul zilnic de vitamine si minerale, fara teama ca ne pune in pericol silueta. Valorea energetica a 100 de grame de mazare verde este de 37 de calorii.

Prin continutul ridicat de vitamine - A, B1, B2, C si K - morcovul este o excelenta sursa de vitaminizare, mai ales a persoanelor in varsta, a copiilor si a bolnavilor cronici. Morcovul contribuie la intarirea sistemului imunitar, la protejarea contra infectiilor si a capacitatii vizuale. Sub forma de suc, morcovul ajuta la eliminarea toxinelor din organism.

Trebuie sa profitam de fructele de sezon din mai multe motive. Perioada lor trece repede, au un gust nemaipomenit si sunt veritabile depozite naturale de vitamine si saruri.

Salate, sucuri, garnituri

Medicul nutritionist Cornelia Cristofor de la Institutul "N. Paulescu" spune ca legumele si fructele de sezon trebuie consumate mai mult crude, sub forma de salate si sucuri. Astfel, vom reusi sa pastram elementele nutritive valoroase. Sub forma de garnituri, legumele vor fi preparate in aburi sau la cuptor, in nici un caz prajite. "In perioada acestui post, inlocuiti dulciurile cu fructe de sezon - capsune, cirese, visine. Beti zilnic suc din legume si fructe. Salata de rosii, castraveti, ceapa, varza alba sa nu lipseasca de la nici o masa", ne sfatuieste nutritionistul Cornelia Cristofor.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă