Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Un timp in care Biserica ii invita pe crestini sa se abtina de la unele alimente.
MAGDA MARINCOVICI
Unul dintre cele patru mari posturi de peste an este cel consacrat Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Este un post cu durata variabila, in functie de data la care sarbatorim Pastele. Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel sau al Sanpetrului incepe in ziua de luni dupa Duminica Rusaliilor si tine pana in data de 29 iunie, cand crestinii ii celebreaza pe cei doi apostoli.
Legume si fructe de sezon
Cartofii noi sunt valorosi pentru aportul de vitmine - A, B1, B2, B6, C, acid folic - si de minerale: magneziu, mangan, sulf si cupru. Datorita continutului mare in apa (aproximativ 75%), cartofii au proprietati diuretice si sunt indicati persoanelor cu litiaze renale. De asemenea, vor fi inclusi si in regimul cardiacilor, gratie continutului important de potasiu. Pe langa vitamine si minerale, rosiile ofera acizi organici (acidul citric, malic, pectic) si microelemente (magneziu, zinc, cupru, nichel, cobalt etc). Culoarea lor rosie semnaleaza prezenta licopinei, un antioxidant valoros in lupta contra radicalilor liberi, mai ales atunci cand se asociaza cu vitamina E si C.
Salate, sucuri, garnituri
Medicul nutritionist Cornelia Cristofor de la Institutul "N. Paulescu" spune ca legumele si fructele de sezon trebuie consumate mai mult crude, sub forma de salate si sucuri. Astfel, vom reusi sa pastram elementele nutritive valoroase. Sub forma de garnituri, legumele vor fi preparate in aburi sau la cuptor, in nici un caz prajite. "In perioada acestui post, inlocuiti dulciurile cu fructe de sezon - capsune, cirese, visine. Beti zilnic suc din legume si fructe. Salata de rosii, castraveti, ceapa, varza alba sa nu lipseasca de la nici o masa", ne sfatuieste nutritionistul Cornelia Cristofor.