x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei VIATA SANATOASA/Info

VIATA SANATOASA/Info

18 Mar 2005   •   00:00

19 MARTIE 2005

Cluj-Napoca - Spitalele sunt in carantina

Spitalele din judetul Cluj au intrat in carantina, dupa ce in numai o saptamana s-au inregistrat 24 de cazuri de gripa. Conform Directiei de Sanatate Publica Cluj, in perioada de carantina, care va dura o luna, accesul vizitatorilor in unitatile sanitare va fi restrictionat pentru evitarea raspandirii imbolnavirilor de sezon. Cei 24 de bolnavi de gripa sunt internati la Spitalul Clinic de Boli Infectioase din Cluj. Si cazurile de viroze, pneumonie si bronhopneumonie au crescut in ultimele doua saptamani.

INGRIJIRI LA DOMICILIU. Asiguratii de sanatate au dreptul la servicii de asistenta medicala la domiciliu, acordata de medicul de familie pe lista caruia acestia sunt inscrisi, a informat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Medicul de familie se poate deplasa la domiciliu pentru nou-nascuti, pentru urgente medico-chirurgicale si situatii care nu permit deplasarea bolnavului. Asistenta la domiciliul asiguratilor se acorda in timpul programului de lucru al medicului, conform graficului de vizite la domiciliul acestora.

COMPENSATE. Pensionarii cu venituri lunare mai mici de 6 milioane de lei pot beneficia de compensarea cu 90% a medicamentelor cuprinse in sectiunea A a listei medicamentelor compensate, a precizat CNAS. Medicamentele cuprinse in sectiunea B a listei sunt compensate in procent de 50% atat pentru pensionari, cat si pentru ceilalti asigurati. Medicii pot prescrie pensionarilor 1.214 denumiri comerciale (sub care se produc si comercializeaza medicamentele).

VIROZE. Ministerul Sanatatii a anuntat ca virozele respiratorii inregistreaza in continuare cresteri notabile. In perioada 7-13 martie au fost consemnate peste 52.000 de viroze si aproximativ 200 de cazuri de gripa, dintre care 60 au necesitat internare, fara vreun deces. Infectiile acute ale cailor respiratorii superioare au atins un numar de aproape 40.000 de persoane, iar pneumoniile si bronhopneumoniile au ajuns la aproape 13.000.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă