x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei VIATA SANATOASA/Info

VIATA SANATOASA/Info

03 Feb 2005   •   00:00

4 FEBRUARIE 2005
CAZUL ILIESCU, O PERFORMANTA. Colegiul Medicilor din Bucuresti (CMB) apreciaza ca fiind o performanta medicala faptul ca Adriana Iliescu a devenit mama la varsta de 67 de ani prin fertilizare in vitro. Totusi membrii CMB sunt de parere ca aceasta experienta nu trebuie sa se mai repete. Participantii la discutii au recunoscut ca CMB se confrunta cu un gest medical nou, in care nu actioneaza preceptele vreunei legislatii punctuale, asa ca, din acest punct de vedere, nu s-a constatat comiterea unui act ilegal. Ministerul Sanatatii a anuntat ca va initia o dezbatere publica privind cazul Iliescu, intrucat nu incurajeaza interventii la persoane care depasesc varsta curenta de fertilitate.

VIROZE. Din datele Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile rezulta ca in ultima saptamana din luna ianuarie au fost inregistrate aproximativ 26.661 de cazuri de infectii acute ale cailor respiratorii superioare, dintre care 963 de internari si 39 de cazuri cu simptomatologie de gripa. Specialistii Ministerului Sanatatii declara ca, in prezent, nu exista nici un focar de infectie in tara. Potrivit statisticilor, au fost inregistrate 9.569 de cazuri de pneumonii, insa doar 1.568 dintre acestea au necesitat internare.

GALATI. Ambulanta galateana impreuna cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Politia Rutiera si Serviciul de Telecomunicatii Speciale au facut o aplicatie pentru a testa modul in care se poate interveni in situatiile extreme, pe vreme de iarna, cu snowmobilul aflat in dotarea ambulantei. Medicii au intervenit pentru a salva o gravida prinsa intr-un autoturism inzapezit, iar pompierii au fost solicitati pentru a stinge o masina ce a luat foc din cauza suprasolicitarii sistemului de incalzire. (Erik Hoosz)

MARIJUANA. 60 de farmacii si patru spitale din Catalunia propun administrarea marijuanei in scopuri terapeutice. Aceasta decizie apare ca urmare a unei propuneri formulate in 2004 de Colegiul Farmacistilor din Barcelona, pentru combaterea durerilor cronice sau a starilor de greata in boli precum scleroza, cancerul si anorexia, de care sufera bolnavii de SIDA. Administrarea terapeutica a marijuanei se va face sub control medical si numai in cazurile in care nici un alt tratament nu mai da rezultate.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă