x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei VIATA SANATOASA - Stirile zilei 11 mai 2004

VIATA SANATOASA - Stirile zilei 11 mai 2004

11 Mai 2004   •   00:00

Accidentele vasculare

Suntem primii la accidentele vasculare Conform celor mai recente statistici ale American Heart Association, Romania inregistreaza cea mai ridicata rata de mortalitate prin accidente vasculare cerebrale (AVC) atat la femei, cat si la barbati. Prof. dr. Mircea Cinteza, sef Clinicii Medicala II la Spitalul Universitar Bucuresti, apreciaza ca tratamentul cu statine reduce cu 25% riscul AVC. Dar pentru aceasta este foarte importanta imbunatatirea accesului populatiei la aceasta categorie de medicamente.

Atentie la razele X

Cardiologii neinformati pot provoca arsuri pacientilor sau chiar declansarea unor cancere din cauza radioterapiei sau razelor X utilizate in doze foarte mari, au afirmat specialisti de la Agentia Internationala a Energiei Atomice. Chirurgii care efectueaza interventii prin angioplastie (tehnica prin care se evita operatia pe cord deschis) trebuie sa stie ca bolnavul primeste de 1.000 de ori mai multe radiatii decat pentru o radiografie toracica.

Fara medici stomatologi

Marea Britanie se afla in urma altor state europene si a Statelor Unite in materie de acces la serviciile stomatologice din cauza numarului insuficient al specialistilor in acest domeniu, arata un studiu publicat recent. Anglia si Tara Galilor insumeaza in medie 3,6-3,7 dentisti la 10.000 de locuitori, fata de 5 in Austria, 6 in SUA sau 9 in Finlanda.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă