x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei VIATA SANATOASA/Stirile zilei - 31 mai 2004

VIATA SANATOASA/Stirile zilei - 31 mai 2004

31 Mai 2004   •   00:00

Mai putine gratuitati la OPSNAJ

Casa Asigurarilor de Sanatate a Armatei, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti (CASAOPSNAJ) a diminuat de la 28 la 19 consultatiile gratuite pe zi la Policlinica Washington. Cu alte cuvinte, pacientii care solicita o consultatie si au bon de ordine cu numar de la 20 in sus vor fi obligati sa achite contravaloarea serviciilor oferite. Singurele servicii stomatologice gratuite au ramas urgentele.

Substanta cancerigena

Din 32 de marci de prezervative testate, 29 contin o substanta cancerigena prezenta in doze mari. Este vorba despre nitrosamina, declarata cancerigena de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Aceasta substanta mai este prezenta in cauciuc si tigari. Studiul efectuat in Germania a aratat ca nitrosamina, utilizata pentru a conferi elasticitate prezervativelor, patrunde in organism prin tesuturile mucoase.

Tabagismul, un viciu costisitor

Tigara ucide un om la fiecare sase secunde si jumatate, a declarat un director general al OMS. Este avertismentul OMS lansat pentru a marca Ziua mondiala fara tigara. Din pacate, numarul fumatorilor continua sa creasca si e posibil sa atinga 1,7 miliarde in 2005, comparativ cu 1,3 miliarde in prezent. Tabagismul este raspunzator de cheltuirea unor sume imense prin ingrijirile medicale necesare fumatorilor care se imbolnavesc si prin pierderile de vieti omenesti, majoritatea de varste mijlocii.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă