x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei VIATA SANATOASA - Stirile zilei

VIATA SANATOASA - Stirile zilei

27 Apr 2004   •   00:00

Gravida reprezinta „urgenta"

Incepand din aceasta saptamana, toate femeile insarcinate care se adreseaza medicului vor fi tratate in regim de urgenta. Ele beneficiaza de prioritate si gratuitate in efectuarea investigatiilor paraclinice si consulturi de specialitate. Potrivit unui ordin semnat de ministrul Ovidiu Branzan, serviciile medicale recomandate femeii gravide vor fi efectuate in regim de urgenta de catre laboratoarele si cabinetele de specialitate.

Chirurgia clasica si laparochirurgia

Chirurgia clasica este mai eficienta comparativ cu laprochirurgia pentru tratarea herniilor. Este concluzia unui studiu american realizat pe 1.700 de pacienti, prezentat recent la un congres medical. 834 de operatii deschise au fost comparate cu 862 de interventii prin laparochirurgie pentru hernie inginala. La categoria „laparochirurgie", 10% au inregistrat recaderi si 39% complicatii, in timp ce la categoria „chirurgie deschisa" s-au consemnat 5% recaderi si 33% complicatii.

Diagnostic in cinci minute

Anual, in Franta, 5.000 de persoane sunt contaminate cu virusul hepatitei C. La 10% pana la 20% dintre acestea, boala poate evolua spre complicatii grave: ciroza spre cancerul ficatului. Pentru evaluarea severitatii leziunilor e necesara o biopsie. La aceasta metoda invaziva exista cateva alternative. Cea mai peformanta este uzitata in Franta. Un aparat special reuseste ca in 5 minute, fara incizie, sa evalueaza gradul de fibroza hepatica. In prezent, boala raspunde bine la tratamentul asociat interferon cu ribavirina.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă